Pacienţii de la Spitalul Schitu, terapie prin muncă. Psiholog: „S-a constatat o îmbunătăţire a stării lor de sănătate”

Foarte mulţi pacienţi din judeţ, din ţară şi chiar de peste hotare aleg să-şi trateze afecţiunile psihice la Spitalul de Psihiatrie Schitu. Pe lângă condiţiile hoteliere foarte bune, pacienţii ajunşi la Schitu pot face terapie prin muncă.

Zeci de pacienţi care primesc îngrijire de specialitate la Spitalul de Psihiatrie Schitu Greci participă zilnic la activităţile derulate în cadrul Centrului de Ergoterapie.

Coordonatorul Centrului de la Schitu, psihologul Andreea Dumitrescu, a precizat că zeci de pacienţi participă lunar la activităţi de grădinărit, pot confecţiona obiecte în atelierul de tâmplărie sau sunt învăţaţi să gătească.

„Pacienţii merg în atelierul de tâmplărie, unde fac scăunele, măsuţe, linguri din lemn şi obiecte mai mari, precum un dulap, bănci pentru grădină sau obiecte artizanale. Mai recondiţionăm mobila din centru. Din păcate, în atelierul de tâmplărie nu pot intra mai mult de doi pacienţi şi doar cei cu tulburări psihice uşoare. Mai desfăşurăm cu ei activităţi de grădinărit. Avem mure puse în livadă, de care ne ocupăm. Îngrijim grădina Centrului unde avem flori şi arbuşti puşi. Pacienţii taie iarba, tund arbuşii, sapă florile, le plantează şi replantează. Îi învăţăm să gătească din nou, să se îmbrace corect”, a spus Andreea Dumitrescu.

Psihologul spune că pacienţii sunt încântaţi când participă la astfel de activităţi şi, totodată, s-a constatat o îmbunătăţire a stării lor de sănătate.

„S-a constatat o îmbunătăţie a stării lor de sănătate în urma acestor activităţi pe care le desfăşoară. Vorbim aici de terapie prin muncă. Pacienţii sunt mai optimişti cu privire la viitorul lor. Nu se mai gândesc atât de mult la boală, le este apreciată munca, pot face cadouri obiectele confecţionate şi atunci se simt importanţi în societate. Munca lor are sens, le creşte un pic calitatea vieţii. Pacientul depăşeşte statutul de bolnav, care stă doar în pat şi vegetează. Acum, el are activităţi”, a explicat psihologul Andreea Dumitrescu.