Paul Stănescu: „Da pentru Olt-Romanaţi, da pentru istoria mândră a oltenilor”

Senatorul Paul Stănescu susţine că participarea la referendumul din această toamnă, pentru atribuirea numelui de Romanaţi la cel al judeţului Olt, va fi un test civic pentru toţi oltenii.

Parlamentarul spune că locuitorii judeţului vor arăta că nu sunt cu nimic mai prejos decât alte judeţe care au făcut din istoria lor o carte de vizită. El a adăugat că este pentru prima dată când există o astfel de iniţiativă de completare a numelui unui judeţ din considerente istorice şi culturale. Până acum, referendumurile au urmărit doar interese politice şi/sau economice.

„Pentru toţi oltenii mândri de istoria şi cultura lor locală, participarea la referendum va fi un test civic prin care vor putea arăta că nu sunt cu nimic mai prejos decât alte judeţe care au făcut din istoria lor o carte de vizită. Alba, Timişoara sau Iaşi pun tot timpul accentul pe importanţa lor istorică. Însă şi Oltul are la fel de multe motive pentru a pune pe masă propria sa carte de vizită. Dacă vor spune «DA» la acest referendum, oltenii vor putea scoate la lumină istoria locală care este, de fapt, istorie naţională. Nu multă lume ştie, de exemplu, că în Romanaţiul de altă dată, la Islaz, s-a semnat proclamaţia care a pornit Revoluţia de la 1848, fiind citită de Popa Şapcă din Celei, membru al Guvernului Provizoriu”,
a declarat Stănescu.

Denumirea istorică Romanaţi va fi alipită actualului nume al judeţului, în cazul validării referendumului, devenind Olt-Romanaţi.

„Referendumul nu are o miză politică partizană, întrucât decizia de a mobiliza cetăţenii pentru a susţine această iniţiativă a fost luată, de fapt, de către un grup de iniţiativă format din parlamentari din toate partidele, din reprezentanţi ai instituţiilor, primari, viceprimari, episcopul Slatinei şi Romanaţilor. Membrii acestui grup ad-hoc, care s-au întâlnit anul acesta pe 22 aprilie la Caracal în faţa tuturor reprezentanţilor mass-media, au susţinut că această iniţiativă reprezintă o reparaţie morală şi istorică faţă de toţi cetăţenii judeţului Olt”, a mai spus senatorul.

Creşterea prestigiului local ar trebui să fie o miză destul de importantă pentru o participare puternică la vot, mai susţine Stănescu.

„În fond, nicio comunitate nu poate să nu ţină cont de istoria sa, iar judeţul Olt are nevoie de un astfel de proiect pentru a arăta că este mai mult decât o unitate administrativ teritorială. Este un judeţ cu greutate istorică ce merită promovată şi cunoscută mai bine de către toţi românii”, a mai spus Paul Stănescu.

Senatorul de Olt a adăugat că, în ceea ce priveşte „problemele” administrative, acestea nu există. Autorităţile au anunţat deja că documentele oficiale nu vor trebui schimbate, deci nu vor fi nici costuri şi nici eforturi administrative care să-i împovăreze pe olteni.