Politică

2020-03-19, 21:43:28

Paul Stănescu, despre măsurile luate de Orban: „Este nevoie de mai mult. Guvernul trebuie să amâne plata CAS şi CASS pentru firmele din domeniile afectate”

Secretarul general al PSD, senatorul Paul Stănescu, spune că măsurile anunţate de premierul Orban pentru ajutorarea firmelor afectate de criza COVID-19 nu sunt suficiente.


Paul Stănescu dă exemplu alte ţări din UE, care au luat măsuri ferme şi curajoase.

„La câte ore au spus liberalii că au stat în şedinţă de guvern, cred că toată lumea se aştepta la altceva. La măsuri ferme, clare, curajoase aşa cum au făcut majoritatea statelor europene, la măsuri care să ajute românii şi mediul de afaceri românesc să treacă cu bine peste această criză economică provocată de pandemie. La responsabilitate, că tot ne cer tuturor acest lucru. Ceea ce am văzut, în schimb, nicio măsură privind explozia preţurilor la alimente şi produsele de bază, nimic despre ratele românilor la bănci, nimic despre stimularea şi menţinerea firmelor româneşti în activitate sau salvarea locurilor de muncă”, a afirmat secretarul genera al PSD.

În plus, acesta arată că nici măsurile luate nu sunt clare.

„Este bine că guvernul a adoptat măsura propusă de PSD privind acordarea unui şomaj tehnic care să fie achitat în proporţie de 75% pentru toţi anajaţii companiilor afectate. Este bine că guvernul oferă bani cu împrumut IMM-urilor, dar căror firme, din ce domenii, cu ce criterii? Cine va decide cum şi cui se dau aceşti bani? Bine că le-au luat şi pe acestea, dar nu sunt suficiente!”, spune el.

Stănescu cere, printre altele, amânarea de la plata CAS şi CASS pentru firmele afectate de criză şi solicită guvernului atragerea de fonduri europene pentru limitarea efectelor.

„Este nevoie de mai mult, este nevoie de un pachet de măsuri care să ofere încredere angajatorilor, fiecare antreprenor trebuie să simtă că nu este abandonat! Că nu va duce cu el tot greul. Guvernul trebuie să amâne plata CAS şi CASS pentru firmele din domeniile de activitate afectate, să stabilească clar, transparent, aceste domenii. Mai mult, guvernul trebuie să înceapă de urgenţă demersurile pentru atragerea fondurilor europene disponibile pentru combaterea efectelor acestei pandemii. Deja, Comisia Europeană a anunţat câţi bani va pune la dispoziţia statelor membre pentru a sprijini sectoarele economice aflate în criză. Jumătate de miliard de euro este disponibil pentru România. Imediat, în această perioadă, alte 2,5 miliarde de euro vor putea fi folosite pentru obiective pe termen scur tşi mediu. Pentru stimularea economiei, Ministerul Fondurilor europene şi reprezentanţii guvernului trebuie să se implice imediat în dialogul iniţiat de comisia europeană. În paralel, să înceapă consultările cu mediul de afaceri românesc pentru a putea folosi cât mai repede şi eficient resurse acordate”, a mai spus Paul Stănescu.

Secretarul general al PSD arată că social-democraţii încearcă să compenseze lipsa de reacţie a Guvernului prin măsuri luate în Parlament. Printre acestea, amânarea de la plata ratelor bancare.

„PSD solicită Guvernului să treacă la treabă! Să nu mai piardă timpul! PSD sprijină din Parlament românii şi mediul de afaceri românesc. Deja am depus iniţiativa privind plafonarea preţurilor la alimentele de bază, medicamente şi echipamente medicale. Chiar astăzi, am depus proiectul de lege privind amânarea plăţii ratelor bancare pentru populaţie şi firme. Vom mai veni şi cu alte măsuri ferme de care România are nevoie. Guvernul are toate pârghiile să acţioneze acum! Treceţi la treabă!”, a conchis Stănescu.

Comentarii

Redacţia

2020-03-19 21:43:28

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...