Pensionarii întâmpină probleme în stabilirea drepturilor la pensie din cauza documentelor incomplete

Casa de Pensii Olt atrage atenţia persoanelor care doresc să iasă la pensie să fie atente la toate detaliile atunci când solicită adeverinţe de la locul de muncă, care să ateste sporurile cu caracter permanent sau condiţiile speciale de muncă. De multe ori, adeverinţele nu sunt completate corespunzător, iar oamenii sunt puşi pe drumuri sau sunt privaţi de anumite drepturi băneşti, neavând documentele justificative care să conţină toate elementele cerute.

Documentele necesare înscrierii la pensie sunt: acte de stare civilă, act de identitate, carnet de muncă, livret militar, diplomă de studii şi foaia matricolă sau adeverinţă de certificare a perioadelor de studii învăţământ superior, adeverinţe privind stagiile de cotizare care nu au fost operate în carnetele de muncă, adeverinţe privind sporturile cu caracter permanent, decizie de încadrare în grad de invaliditate (în situaţia înscrierii la pensia de invalididate), adeverinţe privind stagiile realizate de persoane care şi-au desfăşurat activitatea în locuri de muncă încadrate în grupele I sau a II-a de muncă, adeverinţe pentru sporul prestat în timpul nopţii.

Adeverinţele privind stagiile de cotizare, eliberate de societatea în cadrul căreia a lucrat persoana respectivă, trebuie să cuprindă obligatoriu cel puţin următoarele elemente: denumirea angajatorului, datele de identificare a persoanei, perioada în care s-a lucrat, cu indicarea datei de începere şi de încetare a contractului de muncă, numărul şi data contractului de muncă, funcţia, meseria sau specialitatea exercitată, salariul tarifar de încadrare, denumirea sporurilor cu caracter permanent, procentul sau suma acordată, perioada în care a primit sporul şi temeiul în baza căruia s-a acordat.

Anagajatorii sunt obligaţi să elibereze aceste adeverinţe în termen de 30 de zile de la data solicitării, fără a percepe costuri. În situaţia în care firma s-a desfiinţat, arhiva se transferă către un operator economic autorizat să presteze servicii arhivistice.

Adeverinţele privind sporurile cu caracter permanent trebuie să curpindă obligatoriu următoarele elemente: denumirea angajatorului, datele de identificare a persoanei, perioada în care a desfăşurat activitatea, funcţia, meseria sau specialitatea, denumirea sporurilor, procentul sau suma acordată.

„Problemele pe care le întâmpinăm sunt cele legate de faptul că adeverinţele nu sunt completate corespunzător. Dacă nu sunt toate elementele de identificare, sporurile nu pot fi stabilite la dreptul de pensie. Dovedirea condiţiilor de muncă se face, potrivit legii, cu carnetul de muncă sau cu adeverinţe eliberate de către angajator, care trebuie să fie completate corespunzător. În situaţia în care persoana respectivă, în decursul carierei, nu a desfăşurat activităţi în grupă superioară de muncă şi nu a beneficiat de sporturi cu caracter permanent, nu este necesară decât o adeverinţă cu sportul de vechime după 1 aprilie 1992. Până la 1 aprilie 1992, sportul de vechime se acordă automat în program în toate situaţiile”, a declarat Constanţa Gheorghe, purtător de cuvânt în cadrul Casei de Pensii Olt.