Pentru că Oltul importă forţă de muncă din Bangladesh, Nepal şi Turcia, ITM a verificat modul în care sunt respectate drepturile muncitorilor străini

Pentru că reprezintă forţă de muncă ieftină, din ce în ce mai multe societăţi din judeţul Olt apelează la cetăţeni străini din ţările non UE. Astfel, pe raza judeţului Olt, muncesc aproximativ 200 de persoane din afara spaţiului comunitar european, numărul acestora fiind într-o continuă creştere. În cadrul unei campanii dispuse la nivel naţional, societăţile care deţin muncitori străini au fost verificate.

În perioada 14 - 18 noiembrie, Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt a desfășurat campania națională privind verificarea modului în care angajatorii români respectă prevederile legale referitoare la legislația muncii și la regimul juridic aplicabil străinilor pe teritoriul României. Au fost verificați nouă angajatori, două controale fiind efectuate împreună cu lucrători ai Inspectoratului General pentru Imigrări, şi au fost dispuse trei măsuri de remediere a deficiențelor, respectiv pentru neevidențierea timpului de lucru şi necompletarea dosarului de personal.

Domeniile de activitate cu cei mai mulţi cetăţeni străini sunt: metalurgia aluminiului, confecţii textile, construcţii, agricultură, comerţ şi asistenţă spitalicească.

Dintre cei aproximativ 200 de lucrători, cei mai mulţi provin din ţări precum Turcia, Bangladesh şi Nepal. Potrivit inspectorului şef al ITM Olt, nu au fost înregistrate vreodată reclamaţii, la adresa angajatorilor, din partea cetăţenilor străini care lucrează pe raza judeţului Olt