Pentru teste şi cercetare, firmele private plătesc Staţiunii de Cercetare Caracal 110.000 euro. Banii, investiţi în utilaje şi în spaţii de depozitare

În ciuda problemelor de la nivel naţional, Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă de la Caracal a devenit o instituţie pe profit. Totul a fost pus în mişcare de contractele cu firmele private din domeniul agricol care plătesc, anual, bani grei pentru teste şi cercetare. După ce anul trecut au fost achiziţionate utilaje de un milion de euro, şi în 2018 profitul va fi investit în utilaje şi spaţii de depozitare.

În timp ce unele staţiuni de cercetare din ţară zac în ruină, Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă de la Caracal a încheiat 2017 pe profit.
Valoarea investiţiilor realizate, anul trecut, s-a ridicat la peste un milion de euro, iar reprezentanţii Staţiunii de la Caracal au reuşit să achite jumătate din această sumă doar din profit.

„Am încheiat anul foarte bine. Din investiţiile pe care le-am realizat în acest an  am achitat jumătate, adică 500.000 de euro. Contractul cu utilajele a fost pe doi ani, 2016-2018, şi a avut o valoare de un milion de euro. Din profitul realizat în 2017, fără niciun fel de împrumut sau alte datorii, am reuşit să achităm jumătate”, a spus directorul Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Caracal, Marius Bran.

O altă veste bună pentru instituaţia subordonată Universităţii Craiova este că în acest an numărul contractelor de testare şi cercetare a crescut la 78, valoarea acestora ridicându-se la 110.000 euro, anual.

Suma de bani dă încredere conducerii Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Caracal că şi în acest an vor fi realizate investiţii în utilaje, dar şi în extinderea spaţiilor de depozitare.

„În prima parte a anului vom mai face investiţii în utilaje. Urmărim retehnologizarea staţiei de condiţionat seminţe şi achiziţionarea unor utilaje mai mici, investiţia ridicându-se la 350.000 euro. Aceste investiţii ne vor ajuta atunci când vom prelucra sămânţa de grâu, ea va avea o calitate mai bună. Ne mai dorim şi alte utilaje, pentru că unele sunt din anii 60 şi au tot fost reparate. De asemenea, vom construi noi spaţii de depozitare, adică o magazie cu o capacitate de două mii de tone, iar costul investiţiei se ridică undeva la 100.000 euro. Toate aceste investiţii vrem să le facem în prima parte a anului, până în iuni-iulie când ne apucăm de recoltat, avem nevoie de utilajele noi cât şi de spaţiile de depozitare până recoltăm grâul. Ne dorim să putem păstra cerealele pe o perioadă mai lungă de timp ca să putem obţine preţuri mai bune”, a adăugat inginerul Marius Bran.