Actualitate

2018-12-11, 14:05:20

Pesta porcină africană, confirmată la Dăneasa. O probă prelevată de la un mistreţ a ieşit pozitivă

Primul caz de pestă porcină africană la mistreţi a fost confirmat la nivelul judeţului. Medicii din cadrul DSVSA Olt au prelevat probe de la doi porci din pădurea de pe raza comunei Dăneasa, una fiind pozitivă. În fondul de vânătoare se impun restricţii de circulaţie, iar vânătorii trebuie să organizeze partide de vânătoare la pândă sau prin dibuire.

După focarele de pestă porcină de la Rusăneşti şi Cilieni, DSVSA Olt a confirmat primul caz de pestă porcină la mistreţii de pe raza judeţului.

Directorul DSVSA Olt, Veronel Bolborea, a precizat că o probă a ieşit pozitivă la genomul pestei porcine, iar rezultatul celeialte este dubios. Ambele probe vor fi trimise la Bucureşti.

„Pe Fondul de Vânătoare 43 de la Dăneasa, luni, au fost recoltate probe de la două cadavre de porci mistreţi. Un cadavru era în descompunere, au mai găsit prea puţine resturi din el, dar am putut lua probe, iar al doilea, din câte se pare, era împuşcat. Colegii din Laborator mi-au confirmat că probele de la primul cadavru sunt pozitive la genomul pestei porcine. Celălalt are un rezultat dubios, astfel ambele probe vor fi trimise la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti, pentru confirmare. Este primul caz de pestă porcină la mistreţi”
, a spus Bolborea.

Acesta spune că în zonă vor fi restricţii de circulaţie şi vor fi organizate partide de vânătoare pentru împuşcarea unui număr cât mai mare de mistreţi.
 
„Se impun restricţii de circulaţie în zona respectivă, în cadrul fondului de vânătoare. Vânătorii trebuie să organizeze vânătoarea la pândă sau prin dibuire, dacă vânează sub altă formă este posibil ca mistreţii să poată migra şi spre alte teritorii mai întinse şi să ne creeze probleme economice grave. Tot ce se împuşcă se testează împotriva pestei porcine clasice, africane şi pentru trichineloză”, a conchis Bolborea.

Fondul de vânătoare, care este unul privat, se întinde pe raza localităţilor Sprâncenata, Frunzaru, Uria, Zănoaga, Berindei, Cioflanu şi parte din Pestra (comuna Dăneasa). Identificarea celor două cadavre a avut loc în zona Pestra.Comentarii

Redacţia

2018-12-11 14:05:20

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...