Actualitate

2020-03-26, 10:57:28

Pestă porcină, doar în sudul judeţului. DSVSA face verificări în cinci puncte de control

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt anunţă că 67 din cele 68 de focare active de pestă porcină sunt în sudul judeţului. Mai mult, în această lună, pesta porcină a fost confirmată într-un singură gospodărie, din comuna Şopârliţa.

De la începutul anului, în judeţul Olt au fost confirmate 14 focare de pestă porcină africană la porcii din gospodăriile populaţiei, în şapte localităţi (Corabia-două focare, Gîrcov-un focar, Cîrlogani-două focare, Vişina-cinci focare, Baldovineşti-un focar, două focare-Grojdibodu şi un focar-Şopîrliţa).

„La acestă dată sunt active 68 de focare, din care 67 în zona de sud a judeţul şi un focar în localitatea Sopîrliţa (ultimul confirmat în data de 6.03.2020), iar în această săptămână au fost stinse două focare în Cîrlogani şi un focar în Baldovineşti", se arată într-un comunicat al DSVSA Olt.

Ca urmare a suprapunerii focarelor în zona de sud a judeţului Olt, se menţin restricţiile în localităţile Vlădila, Rotunda, Bucinişu, Studina, Grădinile, Brastavăţu, Obîrşia, Vişina Nouă, Vădastra, Vişina, Urzica, Vădăstriţa, Ştefan cel Mare, Ianca, Grojdibodu, Gura Padinii, Orlea, Corabia, Gîrcov, Izbiceni, Giuvărăşti, Tia Mare.
 
DSVSA Olt solicită sprijinul şi înţelegerea unităților administrativ teritoriale, a cetăţenilor și a operatorilor economici pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.
Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.
DSVSA Olt va informa periodic publicul din județ, cu privire la evoluția bolii, respectiv măsurile ce se impun în scopul combaterii acesteia.
  
„Este interzisă comercializarea, înstrăinarea sau mișcarea sub orice formă a porcilor vii, a cărnii și produselor din carne de porc provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului pestei porcine africane (PPA). Se menţin restricţiile în ceea ce priveşte organizarea aglomerărilor de animale vii în scopul comercializării acestora - interdicţie de funcţionare a târgurilor de animale vii”, se precizează într-un comunicat al DSVSA Olt.

Având în vederecele două contexte epidemiologice, respectiv pesta porcină africană şi influenţa aviară, în baza protocolului cu IPJ Olt, se desfăşoară controale în trafic, în cinci puncte de control stabilite în localităţile Scorniceşti, Găneasa, Caracal, Dăneasa, Corabia şi în zona de frontieră cu Bulgaria.


Comentarii

Redacţia

2020-03-26 10:57:28

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...