Pesta porcină la mistreţii din Dăneasa, confirmată de Bucureşti. Porcii de pe cele cinci fonduri de vânătoare vor fi exterminaţi

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat, joi, 13 decembrie, virusul pestei porcine africane la cei doi mistreţi găsiţi morţi la începutul acestei săptămâni pe Fondul de Vânătoare 43 Dăneasa. Autorităţile urmează să pună în aplicare planul de măsuri.

Autorităţile locale sunt în alertă, după ce Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat, joi, 13 decembrie, virusul pestei porcine africane la cei doi mistreţi găsiţi morţi în pădurea de pe raza localităţii Dăneasa.

Acesta este primul focar de pestă porcină africană la porcii mistreţi de la nivelul judeţului, iar autorităţile au aprobat încă de miercuri, 12 decembrie, un plan drastic de măsuri, ce urmează să fie pus în aplicare.

O zonă vastă a fost inclusă în zona afectată de pesta porcină africană, aici fiind incluse zeci de localităţi din judeţ, după cum urmează: Drăgăneşti-Olt (sat Comani), comuna Dăneasa (cu satele Dăneasa, Berindei, Zănoaga, Pestra, Cioflanu), comuna Radomireşti (satele Călineşti, Poiana, Radomireşti, Crăciunei), comuna Sprâncenata (satele Sprâncenata, Frunzaru, Bârseştii de Sus şi Uria), comuna Scărişoara, comuna Băbiciu, comuna Gostavăţu (satele Gostavăţu şi Slăveni), comuna Stoeneşti, comuna Deveselu (cu satele Deveselu şi Comanca), Dobrosloveni (sat Reşcuţa), comuna Stoicăneşti, comuna Traian, comuna Mărunţei (sat Mărunţei) şi comuna Fărcaşele (cu satele Fărcaşele, Ghimpaţi, Fărcaşul de Jos, Hătârani).

Acestor localităţi li se adaugă fondurile de vânătoare de la Funzaru, Dăneasa, Caracal, Călineşti şi Scărişoara, de unde vor fi exterminaţi toţi mistreţii. 

Totodată, trebuie să fie respectate condiţiile de biosecuritate în cadrul partidelor de vânătoare pe care le organizează. Toţi porcii mistreţi vânaţi sau găsiţi morţi vor fi testaţi sub raportul pestei porcine clasice şi africane, dar şi pentru depistarea trichinelozei.

Potrivit DSVSA Olt, sunt luate măsuri şi la nivelul gospodăriilor din această zonă.

„Exploatațiile nonprofesionale cu suine din zona infectată se pun sub supraveghere oficială și se efectuează catagrafia acestora. Se aplică interdicții de mișcare pentru suinele din gospodării, acestea se țin în adăposturi închise, pentru a nu avea contact cu porcii sălbatici, să nu aibă acces la niciun produs susceptibil de a fi contaminat. Se vor pune dezinfectoare pietonale la intrarea în adăpost și se vor respecta reguli de igienă. De asemenea, cetățenii trebuie să respecte interdicțiile cu privire la accesul în zona forestieră pentru a colecta și transporta material lemnos, iar plantele afectate de mistreți și consumate parțial nu vor fi dislocate din zona de cultură și vor fi neutralizate la fața locului de către proprietar", se arată într-un comunicat al DSVSA Olt.