Peste 21 de incendii de vegetație uscată, în judeţul Olt, în numai 72 de ore

Pe teritoriul judeţului Olt, în ultima perioadă, s-a amplificat fenomenul de ardere necontrolată a miriştilor şi vegetaţiei uscate de pe terenurile agricole, potrivit reprezentanţilor ISU, astfel că în perioada 23-25 iunie 2017 s-au înregistrat 21 de astfel de incendii.

Potrivit ISU Olt, localităţile în care s-au înregistrat intervenţii pentru localizarea, lichidarea şi limitarea efectelor arderilor de mirişti sunt: Slatina, Balș, Drăgănești-Olt, Scornicești, Piatra-Olt, Dăneasa, Găneasa, Sprâncenata, Obârșia, Grădinile, Cezieni, Coteana, Gostavățu.

„În urma celor 21 de arderi necontrolate, au ars peste 11 hectare de cereale păioase și aproximativ 15 hectare de vegetație uscată, miriști și gunoaie. Având în vedere că numărul arderilor necontrolate este în creştere, ISU Olt a notificat toate primăriile din județ asupra obligaţiilor legale ce le revin în acest sens și s-a dispus informarea cetățenilor privind interzicerea incendierii suprafețelor agricole și efectuarea de controale prin intermediul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență”,
a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Olt, plutonierul major Alin Băsăşteanu.
  
Conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare, este interzisă arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă.

Nerespectarea acestei prevederi legale se sancţionează cu amendă contravenţională al cărei cuantum este cuprins între 3000 - 6000 lei pentru persoane fizice şi respectiv între 25.000 - 50.000 lei persoane juridice.

Conform Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de arderi a resturilor vegetale fără întrunirea condiţiilor legale şi, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.