Peste 3.700 de oltence sunt în evidenţa medicilor slătineni cu cancer mamar. Sute de cazuri noi sunt descoperite anual. Care sunt primele semne ce trebuie să le trimită pe femei la doctor

DSP Olt a demarat o campanie privind prevenţia cancerului de sân, mai ales că octombrie este Luna Internaţională de Conştientizare a Cancerul de sân. Anual, sute de oltence sunt diagnosticate cu cancer mamar, iar numărul pacienţilor aflaţi în evidenţa oncologilor slătineni cu acest neoplasm este de peste 3.700.

Potrivit statisticii DSP Olt, în 2017 au fost depistate 134 de cazuri noi, 71 în mediul rural, iar 63 în rural, în timp ce anul trecut au fost diagnosticaţi cu cancer mamar 195 de olteni, din care 113 în oraşe, restul în comunele judeţului. La finele anului trecut, în evidenţele doctorilor erau 4.393 de pacienţi cu neoplasm mamar.

Anul acesta, în doar primele două trimestre, au fost descoperite 51 de cazuri noi, iar în evidenţele doctorilor sunt 3.780 de pacienţi.

Cei de la DSP Olt au precizat că statistica are la bază doar raportările făcute de Cabinetul de Oncologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, iar numărul oltenilor afectaţi de această maladie este mult mai mare.

Rata de incidenţă a cancerului de sân depăşeşte cu mult rata celorlate tipuri de cancer, în toate ţările, indiferent de nivelul de dezvoltare al acestora. Din acest motiv, este important ca depistarea unei astfel de maladii să se facă precoce.

Medicii spun că printre factorii de risc asociaţi cancerului de sân sunt: istoricul familial, terapia hormonală de substituire, radiaţiile, obezitatea, consumul de alcool.

Semnele şi simptomele cancerului de sân sunt: nodul la nivelul sânului, schimbarea dimensiunii sau a formei sânului, schimbarea culorii pielii sau înroşirea ţesutului mamar, retracţia mamelonului, iritaţia mamelonului, secreţii sau scurgeri din mamelon apărute spontan, ganglion axilar sau în zona claviculară, dureri constante sau disconfort la nivelul sânului, roşeaţă inexplicabilă, umfalre şi iritaţia pielii.

Din 2018, la nivel naţional a fost demarat Programul pilot pentru depisatrea precoce a cancerului de sân. Programul de prevenţie se va derula pe cinci ani şi resupune testarea gratuită a peste 30.000 de femei.

Radiologii de la Spitalul Slatina efectuează tot mai multe mamografii.
Oltencele care doresc să efectueze acest tip de investigaţii trebuie să se prezinte în Ambulatoriul SJU Slatina, la Cabinetul de Radiologie cu trimitere de la medicul de familie sau de la specialist, după ce în prealabil şi-au făcut o programare.

Investigaţia durează 15-20 de minute şi implică o compresiune moderată asupra sânului.

În medie, 50 de oltence pe lună efectuează mamografii la nivelul Cabinetului de Radiologie din policlinica spitalului slătinean, una din zece femei fiind descoperită cu probleme grave la nivelul sânilor.