Peste 40 de milioane de euro are de recuperat ANAF de la olteni, din dosare penale

Serviciul executări silite cazuri speciale regional Craiova, care răspunde de executarările silite derivate din hotărâri judecătoreşti definitive în materie penală, are 475 de astfel de dosare de executare silită înregistrate pe numele unor persoane fizice şi juridice din Olt.

Potrivit reprezentanţilor ANAF, suma totală care trebuie recuperată în aceste dosare este de peste 40 de milioane de euro.

„La nivelul Serviciului executări silite cazuri speciale regional Craiova se află în intrumentare 475 de dosare de executare silită, derivate din hotărâri judecătoreşti definitive pronunţate în materie penală, pe numele unor olteni şi/sau societăţi comerciale din Olt. Suma totală pe care ANAF trebuie să o recupereze în aceste dosare este de 186.487.581 lei, iar cel mai vechi dosar datează din anul 2004 şi este în sumă de 250 lei, reprezentând sumă confiscată”, se arată în răspunsul transmis de ANAF la solicitarea Gazeta Nouă.

Procedura de executare silită este prevăzută de Legea 207/2015 privind Codul de procedură Fiscală, cu modificările şi completările ulterioare. Astfel, pentru sumele de bani deţinute de către debitori la bănci, se întocmeşte de către organul de executare competent „Adresa de înfiinţare a popririi asupra disponibilităţilor băneşti”, iar pentru sumele datorate debitorului de către terţi se întocmeşte „Adresa de înfiinţare a popririi asupra sumelor datorate debitorului de către terţi”. Adresele sunt communicate către bănci sau terţi, iar aceştia au obligaţia să reţină sumele de bani şi să le vireze în conturile indicate. Pentru bunurile mobile sau imobile deţinute în proprietate de către debitori, se întocmeşte „Procesul verbal de sechestru pentru bunuri mobile/imobile”, prin care se aplică sechestru asupra acestora. Bunurile sunt apoi evaluate de către un evaluator independent şi valorificate, conform prvederilor aceleiaşi legi, 207/2015.

ANAF mai precizează că nu poate face o estimare asupra sumelor ce nu vor putea fi recuperate, deci nici asupra celor ce vor fi recuperate.

„Ţinând cont de faptul că executarea silită se întinde asupra tuturor bunurilor şi veniturilor deţinute de debitor, cât şi asupra bunurilor şi veniturilor viitoare, nu se poate realiza o estimare a sumelor care nu se pot recupera. ANAF efectuează o verificare permanentă asupra bunurilor şi veniturilor debitorilor, iar în cazul în care se constată că aceştia au dobândit venituri sau bunuri urmăribile, se iau măsurile de execitare silită prevăzute de Codul de procedură Fiscală. De asemenea, activitatea de executare silită este influenţată de factori externi, precum lipsa disponibilităţilor băneşti în conturile bancare ale debitorilor/terţilor, respectiv lipsa de interes a potenţialilor ofertanţi faţă de bunurile proprietate a persoanelor condamnate, generată, în unele cazuri, şi de starea de degradare a acestora, generând astfel întârzieri în recuperarea creanţelor bugetare, respectiv obţinerea unor încasări sub valoarea estimată”,
se mai arată în răspunsul ANAF.