Peste 70 de fermieri olteni au cerut subvenţia pentru agricultura ecologică. Cereale, legume, plante medicinale şi livezi, neatinse de pesticide

73 de fermieri olteni au accesat, în acest an, Măsura 11 „Agricultura ecologică” din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Culturile acestora de cereale, plantele medicinale, pajiştile şi livezile sunt neatinse de pesticide, iar pentru acest lucru primesc subvenţii.

Sprijinul este acordat în două direcţii: conversia la metodele de agricultură ecologică şi menţinerea practicilor de agricultură ecologică.
 
Potrivit datelor transmise de reprezentanţii APIA Olt, din cei 73 de fermieri olteni, 21 sunt din zona Balş, 19 de la Drăgăneşti-Olt, 14 din zona Slatina, restul fiind din Scorniceşti, Corabia şi Caracal.

Perioada de angajament pentru conversia la metodele de agricultură ecologică este de maximum doi ani (pentru culturi anuale) sau maximum trei ani (pentru culturi perene). După încheierea perioadei de angajament, beneficiarii submăsurii trebuie să menţină certificarea suprafeţelor care au făcut obiectul angajamentului pentru conversia la metodele de agricultură ecologică pentru o perioadă de cel puţin cinci ani de la momentul semnării angajamentului respectiv.

Pentru conversia la metodele de agricultură ecologică, submăsura 11.1 conţine şase pachete, subvenţia fiind diferită în funcţie de tipul culturii. Astfel, pentru culturile agricole pe terenuri arabile (inclusiv plante de nutreţ) aflate în conversia la agricultura ecologică subvenţia este de 293 euro la hectar pe an, pentru legume 500 de euro la hectar pe an, pentru livezi 620 euro la hectar pe an, plante medicinale şi aromatice 365euro la hectar pe an, pajişti permanente 143 euro la hectar pe an.

Pe submăsura 11.2 plățile de menținerea de practici și metode pentru agricultura ecologică sunt:
Pachetul 1 - culturi agricole pe terenuri arabile (inclusiv plante de nutreţ) certificate în agricultura ecologică - 218 euro pe hectar, pe an; 
Pachetul 2 - legume certificate în agricultura ecologică - 431 euro pe hectar pe an;
Pachetul 3 - livezi certificate în agricultura ecologică - 442 eurola hectar pe an;
Pachetul 4 - vii certificate în agricultura ecologică - 479 euro la hectar, pe an;
Pachetul 5 - plante medicinale şi aromatice certificate în agricultura ecologică -350 euro la hectar pe an;
Pachetul 6 - varianta 6.1 - pajişti permanente certificate în agricultura ecologică - 129 euro la hectar pe an.