Peste 90% din amenzile aplicate de Inspecţia Muncii sunt pentru munca la negru

Cea mai aspră sancţiune din Codul Muncii rămâne munca la negru. Anul trecut, ITM Olt a aplicat amenzi în valoare de peste 15 miliarde de lei vechi patronilor care aveau la lucru persoane fără a le încheia forme legale de muncă. Suma reprezintă 96% din valoarea totală a amenzilor aplicate de inspectorii ITM Olt în anul 2018.

Valoarea amenzilor aplicate de ITM Olt, anul trecut, este de 1.594.800 de lei, din care 1.540.000,  aproximativ 96%, pentru munca la negru. Această practică reprezintă cea mai gravă abatere de la legislaţia muncii. Prin urmare, în timpul controalelor perioadice, obiectivul principal este indentificarea şi combaterea muncii nedeclarate.

40 de societăţi au fost depistate, în 2018, cu 86 de persoane care nu aveau forme legale de muncă. Amenda pentru munca la negru este de 20.000 de lei pentru fiecare persoană depistată, însă valoarea totală a sancţiunii nu poate depăşi 200.000 de lei.

În lipsa unui contract individual de muncă, societăţile nu plătesc absolut nimic la stat, iar lucrătorii nu se pot bucura de avantajele şi beneficiile unui salariat cu forme legale.

Muncitorii la negru nu beneficiază de vechime în muncă, contribuţii la sănătate sau pensii, concediu medical sau de odihnă, indemnizaţii de creştere a copilului, stimulent de inserţie sau alte subvenţii pe care statul le acordă celor care au lucrat cu forme legale.