Peste nouă sute de copii olteni au părinţii plecaţi în străinătate. Piroşca: „Copiii trebuie să aibă desemnat în instanţă un reprezentant legal”

Peste nouă sute de copii din judeţ apar în evidenţele DGASPC Olt ca fiind crescuţi de rude, după ce părinţii au plecat la muncă în străinătate. Specialiştii DGASPC Olt au precizat că asistenţii sociali din localitatea de domiciliu trebuie să demareze în instanţă o acţiune prin care copilului să-i fie desemnat un reprezentant legal, indiferent de perioada în care părintele este plecat din ţară. În lipsa acestui document, copilul va putea avea probleme atunci când este înscris la şcoală sau când susţine un examen de promovare.

În urma analizării situaţiilor transmise de 68 de primării din judeţ, reprezentanţii DGASPC Olt au în evidenţă 907 copii ca fiind crescuţi de rude, după ce părinţii lor au plecat peste hotare. Dintre aceştia, 185 de copii au ambii părinţi plecaţi, 567 un singur părinte, iar 155 de minori olteni au un singur părinte, iar acela este plecat în străinătate.


Ţinând cont că această situaţie este raportată la ceva mai mult din jumătate din primării din judeţ, numărul minorilor crescuţi pe meleaguri olteneşti de alte persoane, altele decăt părinţii lor, este mult mai mare.


Şeful Servicului Evaluare din cadrul DGASPC Olt, Viorica Stoica, a precizat că părinţii care hotărăsc să părăsească ţara trebuie să anunţe asistenţii sociali din localitate.  


„Am observat că s-a mediatizat problema copiilor cu părinţii plecaţi în străinătate. În primul rând, părintele este obligat să vină la Serviciul public de asistenţă socială şi să informeze cu privire la intenţia de a pleca. Ei vor furniza informaţii cu privire la persoana în grija căreia rămâne copilul, iar asistentul social trebuie să se asigure că părintele cunoaşte faptul că minorii nu pot fi lăsaţi decât în îngrjirea rudelor. Asistentul trebuie să cunoscă elemente ce caracterizează acea persoană care se va ocupa de copil. Să ne asigurăm că nu are cazier, că nu este în evidenţă cu boli psihice, pentru că ele sunt esenţiale în instituirea măsurii de protecţie”, a spus Stoica.


Directorul DGASPC Olt, Rădiţa Piroşca, a precizat că asistenţii sociali trebuie să iniţieze demersuri în instanţă, pentru ca minorul rămas în ţară să aibă un reprezentant legal. 


„Pentru copiii cu părinţii plecaţi în străinătate, rugămintea noastră este ca aceştia  să aibă desemnat în instanţă un reprezentant legal. Însă, în practică, la nivelul comunităţii, dacă părinţii au plecat şi există o mătuşă, fără factori de risc, nu se mai merge cu procedura în instanţă. Trebuie ca drepturile părinteşti să fie desemnate acelei rude. Asistenţii sociali trebuie să facă demersurile până la capăt. Ne-am lovit de acest lucru când un copil a trebuit înscris la Examenul de Evaluare şi nu avea drepturile părinteşti date. O bunică, o mătusă nu pot semna fără să aibă acel document din instanţă”, a spus Piroşca.