Peste o jumătate de milion de euro, în judeţ. Suma ar fi putut fi mult mai mare, însă fermierii olteni nu au îndeplinit trei criterii de selecţie

Din cele 188 de proiecte depuse de fermierii olteni pe submăsura 6.3 în luna august, doar 35 vor primi finanţare. Fermierii olteni au pierdut puncte importante, pentru că nu s-au încadrat în categoria fermei de familie, adică nu sunt asociaţi în forme juridice mai mulţi membri ai familiei, sau nu au făcut dovada că folosesc soiuri autohtone. O altă hibă este nivelul de calificare, acolo unde alţi fermieri din ţară au punctat.

Peste o jumătate de milion de euro va fi investită în ferme din judeţ, după ce proiectele a 35 de agricultori olteni au fost declarate eligibile pentru accesarea fondurilor europene pe submăsura 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”.

Reprezentanţii OJFIR Olt spun că proiectele fermierilor olteni au avut punctaje cuprinse între 50 şi 60, fiind astfel întrecuţi de agricultori din ţară. 

„În august au fost depuse 188 de proiecte pe submăsura 6.3, iar în urma evaluării au fost declarate eligibile la OJFIR Olt 124. Astfel, 35 de fermieri au fost selectaţi pentru finanţare. Selecţia a fost foarte riguroasă, ţinând cont de numărul mare de proiecte depuse la nivel naţional şi punctajul realizat de fermierii din ţară. Au fost fermieri care au avut punctaj de 90-95, adică foarte mult în comparaţie cu ce am avut noi. Au avut punctaj maxim în ţară, pentru că au abordat toate criteriile de selecţie. Proiectele fermierilor olteni au avut un punctaj cuprins în intervalul 50-60”,
a spus Letiţia Brânaru, şef serviciu din cadrul OJFIR Olt.

Cei de la OJFIR Olt spun că fermierii olteni au pierdut puncte, pentru că nu au îndeplinit criteriul „ferma de familie” şi pentru că nu folosesc în exploataţii rase sau soiuri autohtone. 

„Fermierii olteni nu s-au încadrat pe criteriul ferma de familie. Ar fi primit 30 de puncte la criteriul de selecţie ferma de familie, care înseamnă o formă juridică în care să fie asociaţi membri din aceeaşi familie. Astfel, criteriile care au dezavantajat fermierii olteni au fost principiul fermelor de familie şi principiul soiurilor autohtone. Fermierii din ţară au obţinut puncte importante şi la principiul nivelului de calificare”, a adăugat Brânaru.

Banii vor ajunge la fermieri din următoarele localităţi: Scorniceşti (sat Jitaru), Caracal, Topana, Potcoava (sat Sineşti), Urzica (patru fermieri), Grădinari (trei fermieri), Găneasa, Giuvărăşti (trei fermieri), Gârcov (doi fermieri), Pleşoiu (trei fermieri din Pleşoiu, Doba şi Arceşti Cot),  Izbiceni (şapte fermieri), Scorniceşti (doi fermieri din satele Bălţaţi şi Mărgineni), Slătioara (doi fermieri), Cilieni (doi fermieri), Grădinile şi Obârşia.

La nivel naţional, 3.209 fermieri au fost selectaţi să primească fonduri europene pe submăsura 6.3.