Peste o mie de olteni ce îşi fac concediile în străinătate au solicitat cardul european. CAS Olt poate deconta şi zece mii de euro pentru un singur caz

Mii de olteni care îşi fac concediile în străinătate au solicitat, în acest an, mii de carduri europene de sănătate. Reprezentanţii CAS Olt au precizat că pentru un singur caz se pot deconta chiar şi 10.000 de euro, acest tip de asigurare incluzând toate serviciile medicale devenite necesare pe parcursul şederii în străinătate.

1.072 de olteni, care au plecat în vacanţă peste hotare, au solicitat Casei de Asigurări de Sănătate Olt cardul european de sănătate. Dintre acestea, peste opt sute au fost solicitate din primăvară. Astfel, pe parcurs ce vremea s-a încălzit, tot mai mulţi olteni au solicitat cardul european de sănătate, numai în iunie fiind eliberate aproape patru sute de astfel de carduri.

Preşedintele CAS Olt, Florin Ciocan, a precizat că zeci de olteni care au plecat în mare grabă au solicitat certificate provizorii. 

„S-au înmulţit oltenii care solicită cardul european, pentru că aceştia pleacă în vacanţă. Pentru 19 asiguraţi olteni s-au eliberat certificate provizorii, pentru că ei au plecat în mare viteză şi nu au aşteptat să le vină cardul acasă. Li se eliberează şi cardul în momentul în care se tipăreşte, în maximum şapte zile lucrătoare vine cardul european”,
a spus Ciocan.

Cu ajutorul acestui card european, oltenii primesc serviciile medicale devenite necesare. Când turistul ajunge la spital, dacă nu are card, reprezentanţii unităţii medicale declanşează procedura să vadă dacă pacientul este asigurat în ţara sa de origine.

„Chiar dacă pacientul ajunge la spitalul din străinătate şi nu are cardul european, el tot primeşte servicii medicale, însă se cere de la CAS Olt dovada că el este asigurat. De foarte multe ori, este bine să aibă la el cardul european ca să nu mai stea cu toată documentaţia după el. Când îi acordă serviciul medical, reprezentanţii spitalului declanşează şi toată această procedură, să se asigure că pacientul este asigurat. Am avut situaţii în care spitalele din străinătate au trimis solicitări la CAS Olt. Oamenii ştiu despre aceste carduri, nu mai pleacă fără ele.  Se vede clar că a crescut numărul pe perioada concediilor”, a adăugat Ciocan.

CAS Olt poate deconta şi 10.000 de euro pentru un singur pacient


Au fost şi cazuri în care CAS Olt a decontat şi 10.000 de euro pentru un singur pacient.

„Diferenţa dintre Casă şi companiile private este că noi le acoperim absolut orice problemă medicală fără niciun cost, nu plătesc nimic la noi pentru card. Am avut cazuri pentru care am decontat cinci-şapte mii de euro. Urgenţa poate însemna şi că pacientul are probleme cardiace şi i se montează un stent. Astfel, se poate ajunge chiar şi până la 10.000 de euro”,
a conchis Florin Ciocan.