Peste patru sute de olteni au suferit un infarct miocardic acut, anul trecut

Secţia de Cardiologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina înregistrează an de an un număr mare de pacienţi. Potrivit datelor furnizate de şeful secţiei, doctorul Mircea Andriţoiu, numai anul trecut patru sute de olteni ar fi suferit un infarct miocardic acut. Medicul slătinean a explicat şi de ce incidenţa bolilor cardiovasculare este crescută în rândul populaţiei ţărilor din fostul bloc comunist.
Potrivit statisticilor, din zece pacienţi, şase mor din cauza patologiei cardiovasculare. Şeful Secţiei de Cardiologie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, Mircea Andriţoiu, spune că acum se văd consecinţele faptului că în ţările din blocul comunist nu au fost luate măsuri de prevenţie privind bolile cardiovasculare.
 
„Incidenţa patologiei cardiovasculare este foarte mare. Mai ales în fostele ţări din blocul comunist. Motivul este că măsurile de prevenţie nu au fost luate. Ţările dezvoltate fac prevenţie de trei decenii şi au o mortalitate de 30-40 la sută din cauza bolilor cardiovasculare. La noi, mortalitatea prin bolile de inimă este de 60 la sută”, a spus Andriţoiu.
 
Acesta a precizat că anul trecut patru sute de olteni au suferit un infarct miocardic acut.
 
„În urmă cu 20-25 de ani, infarctul miocardic acut apărea predominant la pacienţii de 50-60 de ani, acum este foarte frecvent la oameni tineri, de 30-40 deani. La nivelul judeţului, patru sute de pacienţi au suferit un infarct miocardic acut”, a adăugat cardiologul slătinean.
 
Acesta a spus că prevenţia cardiovasculară este foarte importantă şi se referă la combaterea factorilor de risc.
 
„Prevenţia cardiovasculară se referă la combaterea tuturor factorilor de risc, caresunt: hipertensiunea arterială, tulburările metabolismului grăsimilor (dislipidemia), factorul genetic, fumatul sau diabetul. Totodată, este important şi consumul exagerat de alcool, care la bărbaţi nu trebuie să fie mai mare de 40 de grame alcool pur pe zi, iar la femei maximum 20 de grame de alcool pur, într-o zi. Alt factor este stresul. S-a vorbit foarte mult despre stres, dar acest factor nu este pe primul loc, ci este doar un factor precipitant şi nu determinant. Alţi factori mai sunt: nivelul de trai, educaţia medicală deficitară, obezitatea, consumul exagerat de sare, alimentaţia incorectă. Mulţi din aceşti factori trebuie să fie combătuţi din copilărie”, a conchis Andriţoiu.
 
Cardiologul slătinean a mai supus că, în ultima perioadă, a avut şi cazuri de tineri de 19-20 de ani care au făcu infarct din cauza consumului de etnobotanice.