Ponturi de neratat/ să scapi de dureri şi contracturi musculare (P)

In perioada pe care o parcurgem, o situatie predomina tabloul afectiunilor osteo-articulare: impactul sedentarismului, al activitatii fizice mai reduse, cu consecinte asupra starii de noastre de sanatate. Postura gresita a corpului, a coloanei, de la lucrul prelungit de acasa, de exemplu, au efecte nedorite ce nu trebuie neglijate, iar fizioterapia si kinetoterapia pot deveni aliati puternici sa le combati!

De ce au aparut unele dureri de coloana si articulatii
Te-ai aflat ca multi altii, in primavara, in situatia de a trece sa lucrezi de acasa. Biroul (masa), poate, nu era cat trebuie de inalt – precum cel de la serviciu. Iar scaunul nu era confortabil, ergonomic. Nici nu iti trebuiau inainte, de fapt, cand mai deschideai laptop-ul pentru un e-mail urgent sau un film si stateai asezat pe canapea, pat sau fotoliu – uneori in pozitii destul de “chinuite”. Odata cu lucrul de acasa, timpul petrecut in pozitii gresite a lasat amprente asupra starii coloanei, articulatiilor soldului, genunchilor, umerilor. In plus, trebuie sa recunosti, te ridicai si te ridici inca mai rar de pe scaun, iar miscarea sustinuta nu prea si-a facut loc in program. Din luna mai, OK, unii dintre noi au reluat mersul la birou, altii au ramas inca cu lucrul de acasa, dar tot nu am recuperat la capitolul miscare. Pentru ambele “parti”, fizioterapeutii au metode si recomandari ce se pot aplica oricand. Astfel, cu ajutorul kinetoterapiei si fizioterapiei se poate interveni repede daca deja doare spatele, articulatiile “scartaie”, o sciatica sau spondiloza mai veche s-a activat, ori musculatura cu tonus mai scazut te atentioneaza ca nu mai poti urca treptele repede, sportiv, cum iti placea.
 
Cand intervin fizioterapia si kinetoterapia
Fizioterapia utilizeaza imbinarea de procedee de tratament medical bazate pe factori fizici asa cum sunt: curentul electric, campul magnetic, ultrasunetele, laserul, temperatura, calitatile si proprietatile apei (electroterapie, termoterapie, magnetoterapie, hidroterapie). Reduce durerea, inflamatia, scade contracturile musculare, stimuleaza circulatia si reparatia tesuturilor, cand este necesar. Fizioterapia poate fi de ajutor in la orice varsta, iar seturile de sedinte de tratament pot fi stabilite de fizioterapeut, in mod personalizat, si de cateva ori pe an, in functie de starea pacientului si de particularitatile lui.

Kinetoterapia este parte importanta din programele moderne de recuperare medicala, cunoscuta si sub numele de gimnastica de recuperare, gimnastica medicala. Pe scurt, este terapia prin miscare! Exercitiile din programele de kinetoterapie pun in actiune musculatura modulandu-i tonusul si reducand contracturile. Articulatiile ajung sa functioneze la unghiuri utile, circulatia este imbunatatita, se corecteaza deficite si se antreneaza muschii - cei ai spatelui, de exemplu, pentru a sustine corect coloana. Musculatura paravertebrala exersata mereu prin exercitiile speciale nu mai “uita” cum trebuie sa mentinta coloana.
 
In Clinica de recuperare medicala Fiziolife Medica, dotata cu mijloace si aparatura ultra-moderne, conform exigentelor cele mai avansate in domeniu, imbinam fizioterapia cu kinetoterapia si alte metode foarte eficiente – kinesiotaping, masaj terapeutic, terapie gravitationala, reflexoterapie, etc.  Electroterapia, laserul, ultrasunetul, terapia TECAR, undele soc, magnetoterapia, termoterapia, fac parte din arsenalul de tratament fizioterapic si permit ameliorarea sau rezolvarea si celor mai complexe situatii medicale ce le “modelam” muscular si articular cu ajutorul kinetoterapiei.
 
Situatii sau afectiuni ce beneficiaza de recuperare medicala
De la lucrul de acasa si sedentarism, coloana vertebrala, umerii, tonusul muscular, articulatiile soldului si gleznele pot suferi mai mult in aceasta perioada. Dar cu kinetoterapie si fizioterapie, acestea, dar si foarte multe alte afectiuni, pot fi tratate rapid si eficient. Daca unele se “suprapun” cu altele, cu atat mai mult trebuie sa ajungi cat mai repede la cabinetul de fizioterapie. De exemplu, pentru:
Boli ale aparatului locomotor: ortopedice si post-traumatice - entorsa, luxatie, fractura contuzie, edem, bursita, tendinita, contractura musculara, sciatica, lombosciatica si lombalgie, hernie de disc, protruzia discala, status postlaminectomie (recuperarea dupa operatia de hernie de disc), torticolis;
Tulburari de statica vertebrala: cifoze, scolioze, rectitudine, hiperlordoza;
Afectiunile reumatice: spondilita, poliartrita reumatoida, artrita, reumatisme degenerative, artoza (coxartroza, gonartoza), reumatismul tesutului moale;
Boli ale aparatului respirator: sechele dupa gripa (in special post COVID-19), bronhopneumopatia cronica obstructiva (BPOC), emfizem, astm, alte afectiuni ce restrang capacitatea pulmonara;
Alte afectiuni: stres, anxietate, depresie, afectiuni neurologice, boli metabolice (obezitate), boli congenitale (distrofie neuro-musculara, luxatie sau displazia congenitala de sold, tetraplegie spastica), etc.

Programeaza-te la o evaluare la cabinetul de fizioterapie
Specialistii fizioterapeuti sunt absolventi ai Facultatii si Masterelor de profil, mereu la curent cu cele mai noi tendinte si principii aplicate in fizioterapie si kinetoterapie prin cursuri post-universitare si workshop-uri complexe.
Poti veni la Clinica de fizioterapie Fiziolife Medica oricand pentru o evaluare a starii articulatiilor si musculaturii, precum si atunci cand ai o recomandare medicala.  Specialistul fizioterapeut are metode specifice prin care determina unde si ce “scartie”, apoi, corelat cu ce ii spui ca te doare sau nu merge asa cum iti doresti, stabileste un plan individualizat de exercitii si proceduri. Este ceea ce te ajuta in cel mai scurt timp sa scapi de durere, sa te mobilizezi bine, sa revii la forma fizica dorita, dar si sa previi aparitia unor complicatii in viitor.
Poti pastra legatura cu fizioterapeutul oricand pentru ajustari ale exercitiilor, sfaturi, sau daca nu poti ajunge la una din sedintele de recuperare utilizand o metoda moderna foarte eficienta: kinetoterapia online!
 
Procedurile de fizioterapie sunt neinvazive, nu dor si de multe ori – de exemplu, prin folosirea aparatului TECAR sau a undelor soc (Schockwave) – durerile te lasa in pace chiar de la primele sedinte. Seturile de exercitii de kinetoterapie sunt adaptate permanent de fizioterapeut, ca numar si complexitate, in acord cu starea ta. De multe ori, adauga si alte metode foarte utile care, impreuna cu fizioterapia si kinetoterapia, dau rezultate excelente si pe termen mai lung: masaj terapeutic, kinesiotaping, termoterapie, reflexoterapie, terapie gravitationala. In fond, totul pentru indeplinirea scopului tau si al specialistului: sa te recuperezi cat mai repede si sa nu te mai doara!
 
Ponturi care te ajuta sa te mentii in forma in aceasta perioada
1.        Misca-te mai des, stai asezat mai putin = contracturi si dureri mai putine
Ridica-te si mergi putin, cand pe varfuri, cand pe calcaie, poate chiar completeaza cu cateva genuflexiuni. Nu trebuie sa fie multe, ci doar sa te pui in miscare –  miscarile acestea merg si acasa si la serviciu, colegii nu se vor mira. Mai mult, poate isi vor da seama ca si ei au nevoie de o pauza de acest fel. Aseaza-te si, inainte sa reincepi lucrul, incearca si cateva schite de a te ridica putin din scaun, fara sa fie complet – ca o “pompa” pentru muschii copasei si feselor. N-ar fi rau sa iti pui o alarma la telefon, sa te atentioneze la fiecare ora si jumatate sa te mobilizezi.

2.       Niciodata nu este prea putin timp pentru stretching
Fizioterapeutul te poate ajuta in mod personalizat sa iti alcatuiasca o succesiune de miscari de stretching adaptate nevoilor coloanei si umerilor tai, de exemplu, sau daca faci un anumit sport, tipului de solicitare respectiva.

3.       Ai grija de greutatea corporala
Cateva kilograme in plus pot incarca neplacut (cu dureri, de obicei) coloana si articulatiile membrelor inferioare. Rezultat: dureri, greutate la mobilizare, uneori si dureri difuze, umflarea gleznelor dupa ce stai mult asezat pe scaun sau in picioare. Atentie, deci, acasa - tentatia numita frigider este foarte la indemana, spre deosebire de birou unde spatiul dedicat luarii pranzului este mai indepartat si astfel nu usor accesibil. Daca lucrezi de acasa nu trece peste orele de pranz si gustarea de dupa-amiaza. Si, neaparat, in timpul luarii mesei, nu te uita pe telefonul mobil sau tableta si, oricum, nu manca “pe taste”. Ocupa-te doar cu a savura mancarea, chiar daca tentatia e mare – mai ales de cand nu mai putem socializa la fel ca inainte intre noi, in pauza de pranz.