Povestea lui Cosmin: copilărie pe muchie de cuţit

Cosmin este unul dintre sutele de copii din judeţul Olt care suferă de autism. Urmează tratament medicamentos de la vârsta de doi ani, a făcut zeci de seturi de analize în mai multe spitale din ţară. Acum, la şase ani, băieţelul se simte mult mai bine, graţie şedinţelor de terapie pe care le urmează la sediul Asociaţiei Nagual.

Merge la grădiniţă, iese în parc şi se joacă cu cei de vârsta lui şi are o copilărie fericită.

 

„De cele mai multe ori, arată şi se poartă ca un copil normal”, spune mama băiatului.

 

Asta se întâmplă acum, la peste doi ani de când au descoperit Asociaţia Nagual şi Cosmin a urmat mii de ore de terapie. Înainte, copilul relaţiona foarte greu cu cei din jur, era foarte agitat şi nu vorbea.

 

„Având un copil mai mare, pot spune că totul a decurs normal în cazul lui Cosmin. A avut ceva probleme cu inima şi cu sternul de la naştere, dar a mers pe picioare la vârsta la care porneşte orice copil, a început să vorbească şi să-i dea dinţişorii când trebuia. La un an şi şapte luni a căzut de pe birou, l-am dus la spital de urgenţă, unde i-au cusut limba, dar nimeni nu mi-a spus că ar avea probleme psihice. Cam de atunci, n-a mai înregistrat niciun progres, timp de peste doi ani. A urmat un tratament, dar nu am văzut rezultate. Mai mult, i-a scăzut pofta de mâncare, a pierdut în greutate, de vorbit nici atât. Am încercat şi cu tratamente naturiste, dar era mereu apatic şi se purta ca un roboţel. Am aflat apoi de terapia ABA, recunoscută pe plan mondial ca fiind un tratament sigur şi efectiv pentru autişti şi în 2010 am aflat de la un medic de Asociaţia Nagual. De atunci, a urmat câte trei-patru şedinţe de terapie pe săptămână şi a făcut progrese foarte mari”, explică mama lui Cosmin.

„Copilul meu nu are nimic”


Femeia spune că familia celor care suferă de autism preferă, de cele mai multe ori, să nu vorbească despre boală, să o ignore şi chiar să nu o recunoască.

 

„Nu m-am temut niciodată să accept că băiatul meu are probleme. Nu acelaşi lucru pot să-l spun despre soţul meu, care preferă să nu vorbească despre asta şi nu vrea ca alţii să audă povestea lui Cosmin. Am observat de asemenea că sunt foarte mulţi părinţi care refuză să recunoască problemele copiilor şi continuă să spună: «copilul meu nu are nimic», cu toate că boala se agravează pe zi ce trece. Am încercat pe cât posibil să-i conving că nu e o ruşine, să facă tot ce pot şi cât mai repede pentru binele copilului, nu să se teamă de modul în care vor fi priviţi de prieteni, rude sau vecini”, povesteşte mama băiatului.


Centru Integrat de Intervenţie pentru tratarea bolilor mintale


În iulie 2011, Asociaţia Nagual a demarat lucrările de construcţie şi amenajare a unui centru complex în cadrul căruia vor fi tratate anual în jur de 500 de persoane care suferă de diverse boli mintale. Centrul va avea trei săli de intervenţie cognitiv comportamentală, un spaţiu de socializare pentru copii, un atelier de terapie ocupaţională, un laborator de psiho-diagnostic unde vor fi evaluaţi copii şi adulţi normali care vor să se autocunoască, să vadă dacă au probleme, precum şi persoanele care au probleme de sănătate mintală, urmând ca specialiştii centrului să identifice exact disfuncţionalităţile psihopatologice: probleme la nivel cognitiv, afectiv sau comportamental.


În plus, un element inovator pe care îl va aduce acest proiect este faptul că în cadrul centrului va funcţiona o grădiniţă privată care se va adresa atât copiilor cu autism, care sunt acceptaţi mai greu în grădiniţele obişnuite, dar la care se vor putea înscrie şi copii fără probleme.

Realizarea centrului depinde de ajutorul tău!


Donaţii pentru centrul integrat de intervenţie din Slatina ce va oferi servicii complexe în sfera sănătăţii mintale: prevenţie, evaluare, intervenţie şi reintegrare socială pentru un număr de 500 de persoane anual pot fi făcute în următorul cont deschis la BCR: RO25 RNCB 0200 0751 5243 0010.