Prefectul judeţului cere atenţie sporită la comercializarea peştelui

Cu o săptămâna înaintea Paştelui, de Florii, românii ortodocşi au dezlegare la peşte, ocazie cu care consumul peştelui şi a produselor din peşte creşte considerabil. Prefectul Silviu Neacşu le-a solicitat reprezentanţilor DSVSA Olt să acorde o atenţie deosebită şi acestui sector, mai ales că în Slatina peştele încă se vinde la marginea drumului.

Nu doar carnea de miel şi produsele derivate sunt în atenţia inspectorilor DSVSA Olt, ci şi peştele, un produs căutat mai ales cu o săptămână înainte de Paşte, în ziua de Florii.

Astfel, comercianţii trebuie să îndeplinească toate condiţiile de igienă, să fie înregistraţi sanitar veterinar, să respecte cerințele legislației în vigoare cu privire la transport, depozitare și comercializare a peștelui și produselor din pescuit,  gheața utilizată pentru menținerea temperaturii peștelui și produselor din pescuit proaspete, pe întreaga perioadă de expunere la comercializare, să fie în cantitate suficientă și obținută din apă potabilă, să poată demonstra proveniența peștelui și produselor din pescuit, că provin din acvacultură sau din mediul sălbatic, prin etichetare și documente însoțitoare, iar produsele să nu prezinte modificări organoleptice sau infestații cu paraziți.

Prefectul Silviu Neacşu a cerut o atenţie sporită în ceea ce priveşte controalele făcute în rândul comercianţilor care vând peşte.

„V-aş ruga să aveţi un control atent şi pe zona aceasta de distribuire şi distribuţie a peştelui pentru că am văzut că sunt o mulţime de cetăţeni care comercializează peşte în zone mai mult sau mai puţin conforme”, a spus Silviu Neacşu.

Inspectorii DSVSA Olt desfăşoară acţiuni de control în toate târgurile de animale, piețele agroalimentare, abatoare, unități de tranșare, unități de depozitare, unități de alimentație publică, precum și în unitățile unde se comercializează alimente de origine animală și nonanimală pentru a preîntâmpina apariţia toxiinfecţiilor alimentare.