Administraţie

2018-10-23, 14:00:14

Preşedintele CJ Olt: „Sperăm ca de la 1 ianuarie, Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor să funcţioneze în plin”

După ce au fost desemnate atât firma care va colecta gunoiul de la cetăţeni, cât şi cea care va administra depozitul ecologic de la Bălteni, reprezentanţii CJ Olt speră ca totul să poată fi operaţionalizat, începând de anul viitor.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Olt, Marius Oprescu, a declarat că în prezent cele două societăţi sunt în perioada de mobilizare. Totodată, administraţia judeţeană lucrează la regulamentul privind taxa pe care oltenii trebuie să o plătească pentru colectarea şi depozitarea deşeurilor. Plata se va face sub forma unei taxe ce va fi plătită la primării.

„Am semnat ambele contracte, suntem în perioada de mobilizare a operatorilor şi sperăm ca de la 1 ianuarie, Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor să funcţioneze în plin. Acum lucrăm la regulamentul de taxă, pe care trebuie să-l adopte toate consiliile locale pentru că, aşa cum am spus, plata va fi prin taxă locală, care va fi obligatorie pentru fiecare persoană, ca şi impozitele locale. Atât Consililul Judeţean, cât şi celelalte localităţi vor aproba în acelaşi timp, iar ulterior regulametul va trece prin Asociaţia ADI Olt-Eco”, a declarat preşedintele CJ Olt.

În perioada următoare, primăriile vor amplasa pe domeniul public containerele achiziţionate în cadrul proiectului pentru colectarea deşeurilor. În paralel, colectarea se va face şi din poartă în poartă.

„Colectarea gunoiului s-a stabilit să se facă mixt. Iniţial, fusese în puncte fixe, pe străzi, dar apoi am introdus şi din casă în casă. Containerele pe care le-am distribuit primăriilor sunt pentru punctele fixe de pe străzi. Urmează să fie montate şi acestea”,
a mai spus Marius Oprescu.

Asocierea SC Salubris SA şi SC Clean Prest Activ SRL a câștigat licitația organizată de Consiliul Județean Olt și va opera depozitul ecologic de deşeuri de la Bălteni.

De cealaltă parte, colectarea și transportul deșeurilor din toate localitățile județului vor fi asigurate de firma Rosal, din București.

Proiectul „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Olt” a fost implementat de Consiliul Judeţean (CJ) Olt cu finanţare prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu, având o valoare de 31.812.843 euro (130.544.001 lei), fără TVA, din care finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională este de 23.060.887 euro (94.630.350 lei).

Depozitul ecologic de deşeuri de la Bălteni are o capacitate de 3.560.000 metri cubi. Este vorba despre prima celulă de depozitare a deşeurilor, care are o capacitate de 880.000 metri cubi şi o perioadă de funcţionare de 10 ani. Tot pe amplasamentul depozitului de la Bălteni s-a construit şi o staţie de sortare cu o capacitate totală de 29.000 tone pe an, o staţie de tratare levigat, un sistem de colectare a gazului, dar şi sistem de alimentare cu apă şi energie electrică, drumuri de acces şi alei interioare sau pavilionul administrativ.

În cadrul acestui proiect, fuseseră deja finalizate lucrările de construcţie a patru staţii de transfer în Caracal, Balş, Corabia, Scorniceşti, a 3.722 platforme de colectare a resturilor menajere şi a 1.975 platforme de colectarea a deşeurilor reciclabile, în cele 112 localităţi din judeţ. În curs de implementare se află şi lucrările de închidere a depozitelor urbane neconforme existente în localităţile Slatina, Drăgăneşti-Olt, Scorniceşti, Caracal, Corabia şi Balş.

Comentarii

Redacţia

2018-10-23 14:00:14

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...