Preţul legumelor în pieţele din Slatina a crescut. Fermierii spun că producţia de vinete şi capia a scăzut

În perioada în care oltencele fac zacuscă sau diferite salate pentru iarnă, preţul legumelor a crescut foarte mult. Fermierii spun că producţia a scăzut în această perioadă, ceea ce duce la creşterea preţului legumelor, fie că vorbim de vinete sau capia.

Oltencele îşi umplu cămările cu zacuscă, murături sau diferite salate din legume. Astfel, pieţele din judeţ sunt pline cu orăşeni în căutarea legumelor ideale pentru preparatele lor. Preţurile legumelor au crescut însă destul de mult, în această perioadă.
 
Fermierul Gelu Voinea de la Izbiceni a precizat că preţul ardeiului capia şi cel al vinetelor a crescut, pentru că producţia a scăzut. În timp ce un kilogram de vinete a ajuns în pieţe chiar şi la 3,8 lei, acestea pleacă de la legumicultori cu 2,5 lei.  

„Vinetele pleacă de la Izbiceni cu 2 lei - 2,5 lei kilogramul, în funcţie de calitate. Marfa bună este 2,5 lei kilogramul. Capia s-a dat şi cu 3,5 lei, pentru că a scăzut producţia, au fost călduri excesive şi s-a mai ofilit. Eu voi avea o producţie bună, la fel ca anul trecut. Sunt fermieri care deja au curăţat terenul de plantele uscate. La început, preţul a scăzut mult mai repede ca anul trecut, a şi urcat mai devreme decât în 2016. Anul trecut, chiar m-am uitat în agenda mea, pe 15 septembrie vindeam capia cu 2,2 lei kilogramul, acum, nici nu am ajuns la 15 septembrie şi vindem cu 3,5 lei”,
a spus Gelu Voinea.

Viceprimarul din Izbiceni, Florin Lazăr, susţine că fermierii olteni sunt mulţumiţi de preţul obţinut pe kilogramul de capia.

„A crescut preţul legumelor, pentru că marfa este mai puţină în această perioadă. Vinetele ajung în pieţe aproape de 4 lei, iar de la noi pleacă cu 2,5-2,8 lei. Preţul la capia este de 3 lei - 3,2 lei, în funcţie de calitate. A fost o recoltă bună ca şi cantitate şi calitate. Fermierii sunt mulţumiţi de preţurile obţinute. Vara preţurile scăzuseră foarte mult, dar acum au crescut”, a spus viceprimarul de la Izbiceni.

În schimb, fermierul Gheorghe Domnicu, de la Scărişoara, spune că roşiile au avut un preţ scăzut, însă legumicultorii au primit sprijinul de 3.000 de euro pentru cele două tone de tomate comercializate.

„Roşiile au fost foarte ieftine în această vară, nici nu am mai pus. Toată vara au fost şi 60 de bani. Am pus capia şi ardei gras, în august l-am vândut cu 70-80 de bani pe kilogram, de două săptămâni s-a mai scumpit. O să vedem ce producţie vom mai scoate, pentru că a fost cald şi nu prea a legat”, a spus Domnicu.