Primăria Slatina cumpără autobuze electrice cu fonduri europene

Opt autobuze electrice vor fi achiziţionate pentru operatorul de transport în comun din Slatina, municipalitatea având ca partener Ministerul Dezvoltării pentru un proiect cu fonduri europene în valoare de 27 milioane lei, prin Programul Operaţional Regional.

Administratorul public al Slatinei,Cristian Cismaru, a declarat că pe lângă autobuze, proiectul presupune şi achiziţia a 11 staţii de încărcarcare.

„Am aprobat în Consiliul Local acordul de asociere şi acordul de parteneriat în vederea achiziţionării unor autobuze electrice prin Programul Operaţional Regional, Obiectivul Specific 4.1 Reducerea emisiilor de carbon în municipii reşedinţă de judeţ. Este un proiect în valoare de 27 de milioane de lei, cu TVA, care prevede achiziţionarea a opt autobuze de 12 metri lungime, full electric, cu specificaţii pentru zona noastră de pantă, împreună cu opt staţii de încărcare lentă şi trei staţii de încărcare rapidă”, a declarat Cismaru.

El şi-a exprimat speranţa că, de la începutul anului viitor, autobuzelel electrice să transporte deja călători în Slatina.

„Contribuţia municipiului Slatina este de doi la sută, adică aproximativ 450.000 lei. Am semnat acest acord de parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, urmează să transmitem documentaţiile, iar toate procedurile de licitaţie vor fi desfăşurate de către Minister. Sperăm ca, la începutul anului viitor, slătinenii să beneficieze de aceste mijloace de transport în comun ecologice”, a declarat administratorul public.

Totodată, municipalitatea va achiziţiona şi două autobuze de mici dimensiuni, care vor fi utilizate pentru rutele mai puţin aglomerate al Loctrans SA, societatea care se ocupă de transportul public în comun din municipiu.

„Am făcut, anul acesta, pentru traseele care nu sunt foarte încărcate, în special în  perioada  de weekend, un aport de capital de 500.000 lei pe care, din păcate, am fost nevoiţi să-l retragem din cauza condiţiilor ghidului solicitantului. Era considerat ajutor de stat şi rămâne ca pe bugetul local să mai achiziţionăm, în perioada următoare, două autobuze de mici dimensiuni, pentru traseele care nu solicităm autobuze de dimensiuni mari şi, bineînţeles, tot pe Axa 4.1, vom achiziţiona prin Programul Operaţional Regional, în paralele cu proiectul cu Ministerul Dezvoltării, alte autobuze cel mai probabil hibride şi staţii de încărcare aferente acestor trasee. În acest ultim caz, deocamdată nu ştim câte vom achiziţiona, aşteptăm să iasă documentaţiile tehnice”, a mai declarat Cismaru.