Primăriile din judeţ, aşteptate de DSVSA Olt să-şi autorizeze centrele de sacrificare a mieilor

Mai puţin de trei săptămâni mai sunt până la Paşte, când de pe masa celor mai mulţi olteni nu va lipsi tradiţionala friptură de miel. Până acum, nicio primărie nu a depus documente pentru autorizarea centrelor de sacrificare a mieilor, dar, spun reprezentanţii DSVSA Olt, mai au două săptămâni la dispoziţie.

În cadrul şedinţei de Comitet consultativ de dialog civic pentru problemele persoanelor vârstnice, în prezenţa prefectului Silviu Neacşu şi subprefectului Radu Ioniţă, reprezentanţii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt au prezentat măsurile luate pentru protejarea populaţiei de eventuale toxiinfecţii alimentare, în preajma Sărbătorilor Pascale, dar şi centrele în care se vor putea sacrifica miei.

Mergând pe experineţa anilor anteriori, DSVSA Olt a transmis deja informări către primăriile care au avut centre autorizate, prin care le-a prezentat condiţiile de autorizare, respectiv condiţiile generale specifice de igienă, bunăstarea animalelor şi gestionarea produselor nedestinate consumului uman.

„În 2017, s-au organizat următoarele spaţii pentru scarificarea mieilor: Piaţa Agroalimentară Balş, Târgul săptămânal Caracal, Piaţa Agroalimentară Drăgăneşti-Olt, Târgul săptămânal Osica de Sus şi fostul abator din zona Strehareţi, Slatina. Emiterea avizului temporar de sacrificarea mieilor este condiţionată de facilităţile de care dispun aceste centre, respectiv separarea fizică astfel încât sacrificarea să nu producă disconfort cumpărătorilor, să dispună de spaţii amenajate pentru cazarea animalelor, de sistem de alimentare cu apă potabilă şi posibilitatea producerii apei calde, facilităţi de colectare şi stocare a materialului cu risc specific şi a subproduselor necomestibile rezultate din sacrificarea mieilor până la dirijarea acestora către unităţile de neutralizare. Animalele ce vor fi sacrificate în aceste centre trebuie să aibă certificat de sănătate, formular de mişcare şi document pentru informaţii referitoare la lanţul alimentar pentru ovine-caprine”,
a declarat Mariana Mitroi, reprezentant al DSVSA Olt.

DSVSA a identificat târgurile săptămânale în care se comercializează și animale vii și a constituit 14 echipe care vor efectua controale și verificări ale modului în care sunt respectate condițiile sanitare veterinare în târgurile de animale, în perioada următoare. Localitățile în care se organizează târguri săptămânale și cu comercializare de animale vii și care vor fi supravegheate sunt: Văleni, Drăgăneşti Olt, Caracal, Balş, Izbiceni, Vădăstrita, Osica de Sus, Iancu Jianu, Potcoava, Tufeni, Dobroteasa, Vâlcele şi Slătioara.

Reprezentanţii Direcţiei Sanitare Veterinare fac apel la olteni să nu-şi procure carne de miel decât din unităţile autorizate, pentru a preîntâmpina astfel orice fel de problemă.