Primarul din Fălcoiu: „Măsura o să ne încurajeze să mărim suprafeţele cu usturoi. Sunt foarte puţini care cultivă minimum trei mii de metri”

Ajutorul de minimis pentru cultura de usturoi a fost introdus din acest an, iar fermierii din Fălcoiu ar fi interesaţi să acceseze măsura. Însă primarul din Fălcoiu spune că localnicii din comuna olteană cu tradiţie în cultivarea usturoiului nu îndeplinesc condiţia minimă. Acesta i-a sfătuit pe fermieri să se asocieze şi să ceară sprijinul.

În paralel cu Programul Tomata, Ministerul Agriculturii a lansat şi un Ajutor de minimis pentru cultura de usturoi. Cei mai mulţi cultivatori de usturoi din judeţ sunt comasaţi în zona Fălcoiu, usturoiul de Cioroiu având la bază un soi străvechi, fără a fi folosiţi hibrizi.

Primarul din Fălcoiu, Alexandru Petrişor, spune că fermierii din comună sunt interesaţi de acest sprijin, problema este că ei nu cultivă suprafaţa minimă de trei mii de metri cerută în program.

„Oamenii ar fi interesaţi să accese această măsură, însă problema este că există o  suprafaţă minimă în program, adică trebuie să cultive minimum trei mii de metri pătraţi. Sunt foarte puţini care cultivă această suprafaţă. Ei pun usturoi pe suprafeţe mici, 500 de metri, o mie de metri cel mult, pentru că nu există forţă de muncă. Cultivatorii mai mari din localitate tot discută între ei. Poate această măsură o să-i încurajeze pe cultivatorii din localitate să mărească suprafeţele cu usturoi. Măsura este foarte bună, ea a fost gândită să creştem suprafeţele cu usturoi, ca să scădem importurile”, a spus Alexandru Petrişor.

Pentru a accesa măsura şi ca să intre mai uşor pe piaţă, primarul i-a sfătuit pe fermierii din Fălcoiu să se asocieze.

„Dacă nu se vor adapta, să facă totul mecanizat, să se asocieze şi să pună câteva hectare cu usturoi, nu vor face nimic. Eu am stat de vorbă cu ei, am câţiva prieteni care cultivă. Trebuie să cumpere o maşină de plantat, una de recoltat.  Exact cum sunt recoltate cartoful şi ceapa, tot aşa poate fi recoltat şi usturoiul. Cu o astfel de maşină de recoltat scutesc foarte mult. Este migală la scos şi la plantat, se plantează căţel cu căţel, este muncă, iar mulţi sunt bătrâni”, a precizat primarul din Fălcoiu.

Suprafaţa cultivată cu usturoi la Fălcoiu este de zece hectare


Primarul spune că în 1990 la nivelul localităţii se cultivau aproximativ două sute de hectare cu usturoi, însă acum suprafaţa de pe raza comunei este de doar zece hectare. Fermierii se plâng de preţul mic, usturoiul autohton fiind puternic concurat de cel din import.

„Usturoiul s-a pus din toamnă, doar soiul de primăvară mai poate fi pus în februarie. De la două sute de hectare cât avem în 1990, pentru că eram inginer la CAP pe vremea aceea şi mă ocupam de ferma de legume, la acest moment avem până în zece hectare cu usturoi la nivelul comunei. Avem tradiţie, pământul se pretează pentru cultura de usturoi, însă sunt foarte puţini care mai pun, cei care pun au suprafeţe mici. Sunt descurajaţi să mai cultive şi din cauza concurenţei cu acela adus din China sau Turcia. La târg la Osica, un kilogram de usturoi de la noi, cu gust, nu din acela iute de nu-l poţi mânca, se vinde cu 8-10 lei”, a conchis primarul.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Agricole Judeţene Olt, nicio cerere nu a fost depusă până la acest moment.

Ajutorul de minimis pentru usturoi a fost introdus din acest an şi se derulează pe o perioadă de trei ani, 2019-2021. Fermierul care accesează urmează să primească echivalentul a o mie de euro la hectar, plata fiind acordată proporţional cu suprafaţa cultivată. Subvenţia va fi acordată într-o singură tranşă pe an.

Suprafaţa minimă cultivată trebuie să fie de trei mii de metri pătraţi, iar cantitatea minimă vândută de cinci mii de kilograme la hectar. Cererile vor putea fi depuse până pe 15 mai.

Valorificarea producţiei de usturoi trebuie să se realizeze în perioada 1 iulie-29 noiembrie inclusiv, a anului de cerere.

Fermierii trebuie să se asigure că nu au încasat deja ajutoare de minimis care să totalizeze 15.000 de euro pe ultimii trei ani. Verificare va fi efectuată împreună cu specialiştii Direcţiei pentru Agricultură Olt.

Cererea de ajutor de minimis pentru cultura de usturoi va fi însoţită de următoarele documente: copie a actului de identitate, copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, dovada contului bancar, adeverinţa în original care să ateste, conform înscrisurilor din registrul agricol, suprafaţa de teren utilizată, declaraţie pe propia răspundere.