Administraţie

2019-09-17, 12:12:29

Primarul Moţ a anunţat amnistia pentru slătinenii cu datorii. Care sunt condiţiile pentru a scăpa de debite

Primarul Slatinei, Emil Moţ, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, o amnistie fiscală pentru slătinenii care au acumulat datorii la bugetul local. Astfel, oamenii nu vor mai fi nevoiţi să-şi achite majorările, ci doar suma datorată, în anumite condiţii.

Emil Moţ a anunţat că proiectul se află în transparenţă decizională, până pe 9 octombrie, ulterior urmând să fie supus aprobării Consiliului Local Slatina.

„Primăria municipiului Slatina a supus transparenţei proiectul de hotărâre referitor la acordarea de facilităţi fiscale prin anularea accesoriilor aferente obligaţiilor fiscale, restante la 31 decembrie 2018, datorate bugetului local, precum şi procedura de acordare a anulării accesoriilor. Proiect ce poate fi consultat pe pagina de internet a primăriei, www.primariaslatina.ro, la secţiunea «Transparenţă decizională», până la data de 9 octombrie 2019, urmând ca supunerea dezbaterii consiliului local să se facă în prima şedinţă, de după expirarea acestui termen prevăzut de lege pentru primirea de sugestii şi recomandări”, a declarat Emil Moţ.

Edilul a arătat şi care sunt contribuabilii care vor putea beneficia de această amnistie, fiind vorba atât de persoane fizice, cât şi de persoane juridice.

„Destinatarii reglementării aflate în stadiul de proiect sunt debitorii persoane juridice, persoane fizice sau entităţi fără personalitate juridică, care la data de 31 decembrie 2018, inclusiv, au obligaţii fiscale principale restante sub un milion de lei, precum şi debitorii persoane fizice sau entităţi fără personalitate juridică, unităţi administrativ teritoriale ori instituţii publice, care au obligaţii principale restante, la data de 31 decembrie 2018, de un milion de lei sau mai mari. Nu intră sub incidenţa prevederilor, debitorii care se află în insolvenţă şi nici cei care se află în dizolvare, potrivit prevederilor legale”, a mai declarat Moţ.

Primarul a adăugat că, dacă toţi contribuabilii şi-ar achita sumele datorate, conform prevederilor proiectului de amnistie, la bugetul local ar ajunge aproximativ 12 milioane de lei.

 „Ar trebui ca oamenii să fie stimulaţi de această amnistie să plătească. Noi am făcut o simulare şi pe partea de persoane fizice, dacă toată lumea îşi plăteşte, ar trebui să recuperăm o sumă de nouă milioane de lei, iar pe partea de persoane juridice, o sumă de trei milioane de lei”, a mai spus Emil Moţ.

Procedura de urmat pentru a beneficia de facilităţile fiscale este prevăzută în anexa la proiectul hotărârii şi presupune ca, după intrarea în vigoare a hotărârii, toţi contribuabilii interesaţi să beneficieze de efectele actului normativ să notifice organul fiscal, adică Direcţia Generală Economică a Primăriei Slatina, cu privire la intenţia lor, până cel târziu în data de 15 decembrie 2019. După efectuarea verificărilor de către organul fiscal cu privire la îndeplinirea condiţiilor pentru acordarea facilităţii şi comunicarea certificatului de atestare fiscală debitorului, se va dispune ca toate accesoriile care pot face obiectul anulării să se amâne la plată, iar debitorul va formula ulterior o cerere de anulare a accesoriilor.

Condiţia pentru soluţionarea favorabilă a cererii este plata, după cum urmează: 1. a tuturor obligaţiilor fiscale principale , restante la 31 decembrie 2018, inclusiv; 2. a tuturor obligaţiilor fiscale principale şi accesorii cu termene de plată, cuprinse între 1 ianuarie 2019 - 15 decembrie 2019, inclusiv, până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor, 3. beneficiază de facilitatea fiscală şi contribuabilii care au efectuat, anterior datei de 31 decembrie 2018, plata tuturor obligaţiilor fiscale principale restante şi care nu mai figurează cu obligaţie principală, ci numai cu accesorii.

Cererea de anulare a accesoriilor se face după efectuarea plăţii, dar nu mai târziu de 15 decembrie 2019, inclusiv.


Comentarii

Redacţia

2019-09-17 12:12:29

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...