Sănătate

2018-11-21, 14:30:17

Primele mamografii digitale, la Spitalul Slatina. Investigaţiile au o mai mare acurateţe

Radiologii de la Spitalul Slatina au început de miercuri să efectueze primele mamografii digitale. Comparativ cu mamografiile analog, când imaginile sunt developate, noua tehnică digitală permite afişarea imaginii pe un monitor de înaltă rezoluţie. Imaginile au o mai mare acurateţe şi îi ajută pe medici în stabilirea exactă a diagnosticului.

Cu ajutorul aparatului mamograf din Cabinetul de Radiologie din cadrul Ambulatoriului de specialitate al Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina au fost efectuate, miercuri, primele mamografii digitale. Practic, sânul femeii este scanat, iar imaginea este afişată pe un monitor.

Şefa Laboratorului de Radiologie din cadrul spitalului slătinean, medicul Anca Iordache, a precizat că imaginile digitale au o acurateţe net superioară comparativ cu acelea captate de mamograful analog.

„Comparativ cu un mamograf analog, când imaginile sunt developate, noua tehnică digitală ne permite afişarea imaginii pe un monitor de înaltă rezoluţie. Imaginea de interes se poate ajusta, mări, se poate crea o luminozitate mai mare, se poate schimba contrastul. În cazul mamografiei digitale, vorbim de o acurateţe mult mai mare. Totodată, doza de iradiere este mai mică cu 40 de procente”, a spus medicul Anca Iordache.

Oltencele care doresc să efectueze acest tip de investigaţii trebuie să se prezinte în Ambulatoriul SJU Slatina, la Cabinetul de Radiologie cu trimitere de la medicul de familie sau de la specialist, după ce în prealabil şi-au făcut o programare.

Investigaţia durează 15-20 de minute şi implică o compresiune moderată asupra sânului.

În medie, 50 de oltence pe lună efectuează mamografii la nivelul Cabinetului de Radiologie din policlinica spitalului slătinean, una din zece femei fiind descoperită cu probleme grave la nivelul sânilor.
 
Medicii recomandă efectuarea unei mamografii femeilor cu vârsta de peste 40 de ani pentru depistarea în fază precoce a cancerului mamar. Dacă în familie există cazuri de neoplasm mamar, investigaţia poate fi efectuată chiar şi înaintea acestei vârste.

Comentarii

Redacţia

2018-11-21 14:30:17

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...