Agricultură

2018-05-03, 11:25:26

Primele roşii din solariile oltenilor, de săptămâna viitoare în pieţe

Vremea bună din ultimele săptămâni i-a ajutat pe legumicultorii olteni, după ce au avut parte de o iarnă şi un început de primăvară capricioase. Astfel, săptămâna viitoare vor apărea primele roşii autohtone pe tarabele din pieţe.

Peste 3.800 de olteni s-au înscris în Programul Tomata 2018, prin care vor primi ajutorul de minimis în valoare de 3.000 de euro. Graţie acestui program, săptămâna viitoare vom avea primele roşii pe tarabele din pieţe.

Ionuţ Radu, un tânăr legumicultor din Obârşia, spune că spre sfârşitul săptămânii viitoare va avea primele 50-100 de kilograme de tomate, pe care le va vinde în Piaţa Zahana.

„Spre sfârşitul săptămânii viitoare, cred eu că vom avea primele roşii bune pentru cules. Probabil că vom merge cu ele la Bucureşti, pentru că în Slatina este greu să vinzi cu 12-13 lei kilogramul de roşii. În Capitală, preţul la en-gross este mai mare decât en-detail în Slatina. Dar primele roşii, cu siguranţă, le vom aduce în Piaţa Zahana, pentru că nu putem merge cu două baxuri la Bucureşti”, spune Ionuţ Radu.

Tânărul din Obârşia s-a înscris pentru al doilea an în Programul Tomata şi spune că sprijinul oferit este mai mult decât binevenit, ajutându-l să-şi dezvolte ferma.

„Banii de anul trecut din program i-am investit în sistemul de încălzire. Şi anul acesta vreau să investesc aceşti bani, acum am două solarii încălzite şi vreau să mă extind şi la celelalte două. Sunt nişte costuri mai mari la început, dar este marja aceea de profit care se măreşte dacă ieşi mai devreme”, mai spune Ionuţ Radu.

Pentru a primi cei 3.000 de euro ajutor de minimis, legumicultorii trebuie să deţină o suprafaţă cultivată cu tomate în spaţii protejate de minimum 1.000 de metri pătraţi, să obţină o producţie de minimum 2.000 de kilograme la 1.000 de metri pătraţi, să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primării, să facă dovada producţiei realizate şi să valorifice tomatele în perioada ianuarie - mai inclusiv şi noiembrie - 20 decembrie inclusiv.
 

Comentarii

Redacţia

2018-05-03 11:25:26

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...