Actualitate

2018-11-22, 15:57:02

Primul focar de pestă porcină în judeţul Olt. Un porc găsit mort la Rusăneşti

Primul focar de pestă porcină africană a fost confirmat la nivelul judeţului. Focarul a apărut într-o gospodărie din Rusăneşti, iar specialiştii DSVSA Olt fac o anchetă epidemiologică.

Reprezentanţii DSVSA Olt au confirmat, joi, prima suspiciune de pestă porcină din judeţ. Probele prelevate dintr-o gospodărie de la Rusăneşti au fost analizate în Laboratorul DSVSA Olt şi au ieşit pozitive. Probele de la porcul de 11 luni găsit mort de fermierul oltean vor fi trimise la structura centrală, ultima care va analiza proba.

„Avem o suspiciune de pesta porcină, este prima pe care o avem la nivelul judeţului. Ultima confirmare o face Institutul. În Laboratorul nostru s-a  confirmat pesta, vineri dimineaţă trimitem proba la Bucureşti. Au fost luate probe miercuri şi analizate în Laboratorul DSVSA Olt, practic se confirmă suspiciunea. Ca să vedem clar dacă este pestă, trimitem proba la Institutul de Diagnostic Bucureşit şi sperăm ca vineri să avem un rezultat”, a declarat Veronel Bolborea, directorul DSVSA Olt.

În prezent, medicii fac ancheta epidemiologică pentru a se vedea clar cum s-a îmbolnăvit animalul. Mai mult de atât, toţi porcii din această gospodărie vor fi ucişi, dacă laboratorul de la Bucureşti va menţine analizele făcute la Slatina.

„Facem anchetă epidemiologică. Suspiciunea a apărut în gospodăria din Rusăneşti, la un porc de 11 luni. Fermierul a spus că a găsit porcul mort. Nu ştim mai multe, din acest motiv am demarat şi ancheta epidemiologică, adică strângem toate datele cu privire la propritar, unde a mers porcul, cu cine a intrat în contac, cauzele bolii, cauzele care au dus la moartea animalului. Dacă mai are porci vor fi ucişi şi îngropaţi, urmând a se face dezinfecţie. Deja reprezentanţi de la noi sunt acolo. O să vedem care sunt cauzele”,
a mai spus Bolborea.

Comentarii

Redacţia

2018-11-22 15:57:02

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...