Probe de sânge, prelevate de la porcii rămaşi în gospodăriile din Cilieni. Se aşteptă rezultatele analizelor

De mai bine de o lună, la nivelul judeţului nu au mai apărut suspiciuni de pestă porcină. Reprezentanţii DSVSA Olt au făcut dezinfecţia finală la Rusăneşti şi Cilieni. Totodată, au fost prelevate probe de sânge de la porcii rămaşi la Cilieni.

Purtătorul de cuvânt al DSVSA Olt, medicul Venera Popa, a precizat că se aşteaptă rezultatele analizelor.

„Deşi nu mai avem suspiciuni la nivelul judeţului, nu se discută încă despre ridicarea restricţiilor. Ultimele dezinfecţii au fost făcute la Cilieni şi Rusăneşti, dar durează până când se ridică restricţiile. La Cilieni mai sunt porci în gospodării, aproximativ două sute, iar noi am făcut în continuare supraveghere. Am făcut dezinfecţie în cele două localităţi, suntem în procedura de aşteptare, s-au prelevat probe de sânge la animalele din Cilieni care au mai rămas în localitate, dar nu am primit rezultatele. Monitorizarea efectivului existent în Cilieni s-a făcut permanent. O să vedem în continuare cum vom proceda”,
a spus medicul Venera Popa.

Medicul de la DSVSA Olt spune că focare de pestă porcină africană au mai apărut în ţară, pentru că oamenii nu respectă restricţiile de circulaţie.

„Noi nu mai avem suspiciuni, dar au mai apărut focare în ţară, la Timiş şi Arad, pentru că oamenii nu respectă exact aceste restricţii de circulaţie şi îşi cumpără animale neidentificate, fără documente, nu anunţă medicul din localitate”,
a adăugat Venera Popa.

În judeţul Olt au fost identificate, anul trecut, şase focare de pestă porcină în gospodăriile localnicilor din Rusăneşti, Cilieni şi Osica de Sus, dar şi două cazuri la mistreţii din zona Dăneasa.

La nivelul judeţului au fost plătite despăgubiri pentru 123 de exploatații din Rusăneşti, unde au fost ucişi sute de porcii, în valoare de 362.670 de lei.