Produsele autohtone, mai aproape de consumator. Procedură simplificată pentru preparatele din gospodării

Veşti bune pentru micii producători. Ministerul Agriculturii are în lucru o procedură simplificată prin care să se poată produce şi comercializa produse autohtone, zacuscă, dulceaţă, gem, produse din carne, din peşte, produse lactate, fără ca micul producător să mai fie obligat să aibă o adevărată fabrică.

Este vorba despre un ghid asumat atât de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, cât şi de Ministerul Agriculturii. Cel mai important aspect este că micul fermier nu mai trebuie să fie autorizat de către DSVSA, ci doar să se înregistreze.

„Prin acest ghid se simplicifă foarte mult procedura prin care un mic producător poate scoate pe piaţă un produs finit, de exemplu zacuscă, gemuri, produse din carne, din peşte etc., şi astfel să îl poată comercializa către pensiuni, restaurante, pe piaţa liberă, direct către consumator. Acest ghid spune foarte clar care sunt paşii pe care un mic producător să-i urmeze pentru a se înregistra la Direcţia Saniatar Veterinară, atenţie, nu mai vorbim de autorizare. Se depune un dosar foarte simplu, care conţine atestat de producător, dacă vorbim despre persoane fizice, un atestat cum că producătorul a urmat un curs de igienă, un set de analize din care să reiasă că nu suferă de vreo boală, o declaraţie pe propria răspundere că va îndeplini toate cerinţele de igienră ale DSVSA, adică va avea apă caldă, se va spăla pe mâini, va folosi ustensile curate, cerinţe oricum respectate într-o gospodărie. Ghidul prevede ca cel puţin o dată la cinci ani micul producător să fie verificat de DSVSA, iar acesta, la rândul lui, trebuie să facă analize, pe loturi, produselor finite. În acel dosar se adaugă reţeta după care se face respectivul produs, ingrediente, cantităţi”, a declarat Florin Ciobanu, consilierul ministrului Agriculturii.

Reprezentantul Ministerului Agriculturii spune că necesitatea acestui ghid a venit după ce reprezentanţi ai Ministerului Turismului au ridicat problema miilor de pensiuni din România, care sunt obligate să devină mici hoteluri, ce se aprovizionează din supermarketuri, neputând cumpăra produse autohtone direct de la micii producători.

„Ministerul Turismului a ridicat această problemă Ministerului Agriculturii, cum că cele peste 6.000 de pensiuni din România, din păcate, nu pot să aducă pe masa turistului prea multe produse autohtone şi s-au transformat în hoteluri care cumpără mâncare din supermarketuri. Pensiunea nu putea cumpăra de la un mic producător pentru că acela nu era autorizat sanitar veterniar. Acum, fiind înregistratla DSVSA, micul producător poate duce către pensiune, prin carnet de producător sau prin factură, produsele procesate. Astfel, scoatem în piaţa reală, legal, foarte multe produse autohtone”, mai spune Florin Ciobanu.

Odată cu implementarea acestui ghid, Ministerul Agriculturii, prin direcţiile agricole, va face o amplă campanie de informare în rândul producătorilor de produse autohtone pentru ca aceştia să se înregistreze cu produse tradiţionale.

„Mai sunt câţiva paşi în plus, nu foarte greu de îndeplinit. În prezent, judeţul Olt are doar două produse tradiţionale, prunele de leleasca şi zacusca de Giuvărăşti, dar sunt convins că pot fi mult mai multe. Până acum, cerinţele de autorizare erau foarte drastice, practic, oamenii erau obligaţi să aibă o mică fabrică”, a precizat consilierul ministrului Petre Daea.

Pe lângă faptul că, astfel, produsele locale vor ajunge mai apropape de consumator, simplificarea acestei proceduri este benefică şi pentru ferme, aducând bani şi în perioada de toamnă-iarnă, când sunt mai puţine legume sau fructe proaspete.
 
„Ghidul este pe masa preşedintelui ANSVSA, care trebuie să îl semneze, apoi vine la ministrul Agriculturii, după aceea vom face promovarea lui. Noi sperăm cât de repede să fie gata pentru că oricum am pierdit foarte mult timp”, a conchis Florin Ciobanu.