Proiect APM Olt pentru conservarea biodiversităţii pe Valea Oltului Inferior, finanţare aprobată de Ministerul Fondurilor Europene

Contractul de finanţare a proiectului „Creşterea gradului de protecţie şi conservare a biodiversităţii prin implementarea planului de management al Sitului Natura 2000 Valea Oltului Inferior”, în valoare de peste 5,5 milioane lei, partea de cofinanţare fiind de doar 5.000 lei va fi semnat, astăzi, de reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Olt şi de cei ai Ministerului Fondurilor Europene (MFE).

Directorul APM Olt, Dorel Şteomlega, a declarat pentru Gazeta Nouă că proiectul va fi derulat pe durata a trei ani, până în iunie 2020.

„Mă aflu în drum spre Ministerul Fondurilor Europene pentru semnarea contractului de finanţare pentru unul dintre proiectele depuse de Agenţia pentru Protecţia Mediului. Este vorba de proiectul «Creşterea gradului de protecţie şi conservare a biodiversităţii prin implementarea planului de management al Sitului Natura 2000 Valea Oltului Inferior», în valoare de peste 5,5 milioane lei, partea de cofinanţare fiind de doar 5.000 lei. Urmează implementarea efectivă a acestui proiect, care se întinde pe trei ani, între 1 iulie 2017 şi 30 iunie 2020”, a afirmat Şteomlega.

El a adăugat că, potrivit planului de management prevăzut în proiect, se va interveni inclusiv acolo unde habitatul natural a fost afectat.

„Proiectul presupune creşterea gradului de protecţie şi conservare a biodiversităţii, pe Valea Oltului Inferior, pentru tot ceea ce înseamnă plante, păsări, animale. Se va interveni inclusiv pentru crearea habitatului, astfel încât să se dezvolte în condiţii naturale”, a mai declarat Dorel Şteomlega.

AMP Olt a depus, la Ministerul Fondurilor Europene, proiecte în valoare totală de peste patru milioane de euro, care vizează conservarea biodiversităţii din zonele protejate ale judeţului, potrivit directorului instituţiei.

În total este vorba de patru proiecte, APM Olt încheind parteneriate cu două ONG-uri, Asociaţia pentru o Românie Deschisă şi Grupul pentru Promovarea Tineretului Oltenia, în vederea implementării acestora.

Celelalte trei proiecte, pe lângă „Creşterea gradului de protecţie şi conservare a biodiversităţii prin implementarea planului de management al Sitului Natura 2000 «Valea Oltului Inferior»”, sunt următoarele:

„Asigurarea stării de conservare favorabilă a speciilor, în contextul dezvoltării durabile a comunităţilor locale, prin implementarea planului de management al Sitului Natura 2000 «Nisipurile de la Dăbuleni»”, cu un buget de peste 5,2 milioane lei, iar parte de cofinanţare este de doar 5.000 lei;

„Menţinerea stării de conservare favorabilă a speciilor pentru care a fost declarat Situl Natura 2000 «Râul Olt, între Mărunţei şi Turnu Măgurele», în contextul dezvoltării durabile a comunităţilor locale ce se găsesc pe teritoriul judeţului Olt”, al cărui buget este de peste 6,2 milioane, iar partea de cofinanţare este de doar 5.000 lei;

„Planificarea şi implementarea unui management proactiv, prin realizarea planului de management al Ariei naturale protejate Dăbuleni-Potelu”, cu un buget de peste 2,7 milioane lei, aici neexistând parte de cofinanţare.