Protejate de jandarmi şi mascaţi, echipele DSVSA Olt au început uciderea porcilor de la Rusăneşti. Toţi porcii sunt măsuraţi, pentru a se şti cuantumul despăgubirilor

După două zile de proteste, localnicii de la Rusăneşti sunt nevoiţi să primească în gospodării medicii veterinari. Protejate de jandarmi şi mascaţi, echipele DSVSA Olt au început uciderea porcilor de la Rusăneşti. În prealabil, porcii sunt evaluaţi şi măsuraţi pentru a se şti exact cuantumul despăgubirilor.

Echipele DSVSA Olt au încercat pe 27 noiembrie să intre în gospodăriile din Rusăneşti ca să omoare toţi porcii de pe raza localităţii. Localnicii s-au opus, protestul lor din stradă determinând echipele DSVSA Olt să facă cale întoarsă.

Specialiştii DSVSA Olt au mers şi pe 28 noiembrie, însă şi de această dată sătenii au fost vehemenţi.

Joi, 29 noiembrie, zeci de mascaţi şi jandarmi au fost mobilizaţi în zonă, iar echipele DSVSA Olt au început sacrificarea porcilor dimineaţă în zori.

Primarul din Rusăneşti, Alexandru Chirea, spune că, înainte de a fi omorâţi, porcii sunt măsuraţi, pentru a se şti cuantumul despăgubirilor.

„Au început să taie porcii, oamenii au mai ieşit în stradă, însă sunt jandarmii acolo, îi protejează pe cei de la DSVSA Olt. Oamenii sunt foarte dezamăgiţi, dar nu ne putem opune, pentru că s-ar crea un precedent. La şapte dimineaţă au fost aici, au început să-i omoare, dar nu cred că vor termina astăzi (n.red - joi, 29 noiembrie). Merge greu, trebuie să facă evaluarea, să-i măsoare, să dea semnătură fiecare gospodar. Au o formulă de aplicat pentru fiecare porc, ca să ştie cu cât îi despăgubeşte. Zece lei pe kilogram, atât vor primi”, a spus primarul din Rusăneşti.

Potrivit DSVSA Olt, la nivelul localităţii Rusăneşti au fost confirmate trei focare de pestă porcină africană. Alte 29 de probe au fost luate de la porcii din gospodăriile învecinate focarelor, însă toate au fost negative.