Psihiatrii slătineni recomandă oltenilor să petreacă cât mai mult timp cu copiii. „Este foarte greu pentru părinte să accepte că minorul are probleme psihice”

Tot mai mulţi olteni ajung cu copiii lor la psihiatru, după ce aceştia observă că minorii nu comunică. Psihiatrul Adriana Nuţă spune că este foarte dificil pentru părinţi să accepte că micuţul are o problemă psihică. Mulţi cer opinia mai multor doctori, sperând practic că aceştia se înşală.

Coordonatorul Compartimentului de Neuropsihiatrie Infantilă din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, psihiatrul Adriana Nuţă, a precizat că părinţii trebuie să petreacă cât mai mult timp cu copiii lor. Totodată, doctorul recomandă ca micuţii să fie duşi la grădiniţă de la trei ani.

„Părintele greşeşte pentru că nu interacţionează cu minorul. Trebuie să petreacă mult timp cu el. Părinţii încep să se îngrijoreze când îl strigă pe copil şi nu răspunde. În jur de doi-trei ani încep primele semne. De la trei ani copilul trebuie dus la grădiniţă, în colectivitate, unde o persoană cu autoritate se poate impune. Neapărat copilul trebuie dus în colectivitate”, a spus Adriana Nuţă.

Medicul slătinean spune că este foarte dificil pentru un părinte să accepte că minorul are probleme psihice. Mulţi caută opinia mai multor specialişti.

„Este foarte greu pentru părinte să accepte că minorul are probleme psihice, autism sau alte afecţiuni. Mai merge la doi-trei doctori, ajunge la Bucureşti până se convinge. Sunt nişte instrumente de diagnosticare. Dar acolo unde vedem că este autism curat şi nu se rezolvă, îi trimitem mai departe pentru corecta diagnosticare. Sunt diverse grade de autism, forme mai uşoare sau severe. Cea mai severă este atunci când copilul nu vorbeşte. Limbajul este un factor bun de prognostic pentru că poţi să lucrezi cu el, să faci terapia”, a adăugat  Adriana Nuţă.