Social

2021-09-08, 16:04:54

Raluca Turcan confirmă că se taie ajutoarele de încălzire. Cu ce formulă vine guvernul în loc

Ajutoarele de încălzire nu se vor mai acorda, din acest sezon rece, a anunţat miercuri, la Slatina, ministrul Muncii Raluca Turcan.

Aceasta a explica că, odată cu intrarea în vigoare a Legii consumatorului vulnerabil, facturile la energie vor fi subvenţionate după un calcul matematic.

„Acesta este un calcul matematic pe care îl vor furniza instituţiile care gestionează aplicarea acestor legi. Evident că sumele diferă în funcţie de nivelul de venituri, dar şi tipul de energie consumată. Vreau să vă explic mecanismul şi să înţelegeţi că acest mecanism va fi pus în practică pentru fiecare persoană prin normele de aplicare. Reprezintă sistematic un calcul matematic. Aşadar, o persoană îşi declară tipul de energie consumată, acest tip de energie consumată are un preţ de referinţă şi în funcţie de acest preţ, în funcţie de nivelul veniturilor, se compensează invers proporţional. Aşadar, se ia creionul şi se calculează”, a explica ministrul.

Ea a adăugat: „Între zece la sută şi sută la sută, se compensează invers proporţional, în funcţie de preţul de referinţă. E formulă matematică. Zece la sută primesc persoanele care se apropie de nivelul maxim al veniturilor, sută la sută compensare primesc persoanele care au cele mai mici venituri”.

Intrarea în vigoare a legii, de la 1 noiembrie, înlocuieşte sistemul ajutoarelor de încălzire.

„În momentul de faţă, există ajutorul de încălzire. Această lege (Legea consumatorului vulnerabil – n.red) a fost devansată şi se aplică din momentul în care începea să fie acordat ajutorul de încălzire. Dacă până acum, acest ajutor de încălzire, pe toată perioada sezonului rece, era de 100 de lei, prin legea nouă vor primi aproximativ 600 de lei”, a mai spus Raluca Turcan.


Comentarii

Redacţia

2021-09-08 16:04:54

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...