Răzvan Burleanu, preşedintele FRF, despre strategia de reformare: „Am suferit la nivelul fotbalului românesc, aşa că a trebuit să intervenim în patru zone foarte mari”

Prezent în weekend la Slatina, preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, a vorbit, în linii mari, despre ceea ce a trebuit schimbat în fotbalul românesc pentru ca uşor, uşor să apară rezultatele la echipele naţionale. Şeful FRF, care a obţinut fără emoţii un al doilea mandat în faţa unui component al Generaţiei de Aur, a declarat că s-a investit în patru zone mari: selecţie, pregătire, organizarea de competiţii şi regulamente sportive, mai exact cotele obligatorii de jucători tineri pe care trebuie să le respecte cluburile.

Echipele naţionale ale României sunt angenate în această perioadă în acţiuni extrem de importante. Selecţionata tricoloră Under 21, pregătită de Mirel Rădoi, s-a calificat, după 20 de ani, la EURO, naţionala Under 19, pregătită de Dan Oprescu, a reuşit accederea la Turul de Elită, urmând ca în aceste zile să lupte în Rusia pentru calificarea la turneul final, selecţionata Under 17, pregătită de Daniel Mogoşanu este, de asemenea, calificată în Turul de Elită, ce se va desfăşura în Turcia, în timp ce tricolorii pregătiţi de Cosmin Contra încep peste doar câteva zile campania de calificare la EURO 2020.

Preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, a vorbit, la Slatina, despre ceea ce a fost nevoit să schimbe pentru ca uşor, uşor să apară rezultatele în fotbalul românesc. 

„Ca Federaţie, trebuie să intervii în patru zone foarte mari. Prima este de selecţie, a doua de pregătire, a treia de competiţie şi a patra la nivel de regulamente sportive. În partea de selecţie, este nevoie de o selecţie integră. Am suferit la nivelul fotbalului românesc, la nivel de echipe naţionale. Noi ca federaţie, deşi era atributul nostru, nu aveam un Departament de Scouting. Astăzi, Gheorghiţă Geolgău face o treabă extraordinară atât la nivel naţional, cât şi în Diaspora. Partea de competiţie, cel de-al doilea criteriu, noi nu aveam competiţii de Elită. Diferenţele de scor erau foarte mari, 12-0, 14-0, iar într-o asemenea situaţie nici echipa care a înscris 14 goluri, nici cealaltă nu aveau de câştigat. Atunci a căpătat viaţă Liga Elitelor. Am pornit, la început, pentru că în fiecare competiţie investim 150.000 de euro, cu Liga Elitelor Under 19 şi Under 17. Anul trecut a început Under 15, iar pentru prima dată după Revoluţie vom avea o competiţie Liga Elitelor, la categoria Under 16”,
a declarat Burleanu, despre importanţa investiţiilor în zona de copii şi juniori, în perspectiva obţinerii rezultatelor.

Preşedintele FRF a declarat, de asemenea, că antrenorii nu aveau specializările necesare, în aceste sens fiind organizate o serie de cursuri pentru obţinerea licenţelor. De asemenea, acesta a vorbit despre obligativitatea echipelor de a folosi jucători tineri, cea mai importantă fiind cea Under 21 în Liga I.

„A treia componentă, foarte importantă, este cea legată de pregătirea antrenorilor. Noi, la nivelul fotbalului românesc, nu aveam licenţe speciale pentru antrenorii de copii şi juniori. Cursurile pe care le organizăm ca Federaţie au reprezentat tot o perioadă de reformă. Bineînţeles, cel de-al patrulea criteriu de intervenţie a fost reprezentat de cotele obligatorii de jucători tineri. Antrenorii, de foarte multe ori, au presiunea rezultatelor la finele săptămânii şi nu au un obiectiv pe termen mediu şi lung, 3-5 ani de zile, de a da o şansă şi de a contribui la formarea jucătorilor tineri. Atunci, toate aceste patru intervenţii credem că au contribuit foarte mult în rezultatele echipelor naţionale. Suntem încrezători că jucătorii tineri au posibilitatea să treacă mai bine prin tot acest circuit al performanţei”, a mai spus Burleanu.

Răzvan Burleanu a preluat şefia FRF în 2014, după ce forul fotbalistic fusese condus încă din anii ’90 de către Mircea Sandu. Burleanu a obţinut un nou mandat în aprilie 2018, după o victorie zdrobitoare în faţa lui Ionuţ Lupescu, component al Generaţiei de Aur.