Reguli care trebuie respectate în supermarketurile din Olt în perioada Sărbătorilor Pascale

Autoritățile vin cu noi reguli de funcționare pentru supermarketuri și magazine, în perioada Sărbătărilor Pascale. Astfel, unde este posibil se va renunţa la coşul de mână,iar accesul clienţilor în magazin va fi limitat, astfel încât să existe o suprafaţă de cel puţin 4 metri per client. Măsurile au fost stabilite în cadrul unei sedinţe desfăşurate în această săptămână la Prefectura Olt.

În această săptămână, la Prefectura Olt, a avut loc o întâlnire între reprezentanţii autorităţilor cu atribuţii în combaterea pandemiei de COVID-19 şi cei ai lanţurilor comerciale, pentru identificarea unor măsuri suplimentare faţă de cele stabilite de prevederile legale în vigoare având în vedere că în perioada premergătoare sărbătorilor pascale se aşteaptă creşterea numărului de clienţi.

Prefectura Olt anunţă că în cadrul întâlnirii au fost identificate următoarele măsuri suplimentare care pot să contribuie la limitarea riscului de răspândire a virusului SARS-CoV-2:

- scoaterea din uz a coşurilor de cumpărături de mână, acolo unde este posibil (magazinele care au în dotare cărucioare pentru cumpărături);

- intensificarea operaţiunilor de dezinfectare - atât a cărucioarelor pentru cumpărături, cât şi a celorlalte suprafeţe cu care clienţii vin frecvent în contact;

- limitarea numărului de clienţi prezenţi în magazin pentru asigurarea, pe cât posibil, a unei suprafeţe de cel puţin 4 mp per client (inclusiv prin reducerea numărului ce cărucioare de cumpărături disponibile pentru utilizare);

- urmărirea (prin personal propriu sau agenţii de pază) respectării distanţei fizice – atât în zona caselor, cât şi în interiorul magazinului;

- reducerea timpilor de aşteptare la casă prin operaţionalizarea tuturor caselor de marcat;

- difuzarea de mesaje audio cu privire la respectarea măsurilor de siguranţă sanitară.

De asemenea, a existat o sedinţă cu primarii localităţilor din judeţ în care se organizează săptămânal cele mai mari pieţe/târguri. 

Discuţiile s-au axat pe sporirea controlului accesului în interiorul pieţelor/târgurilor  ce trebuie realizat de autorităţile administraţiei publice locale în sensul permiterii accesului doar a acelor comercianţi care comercializează legume, fructe, lapte și produse lactate, carne și produse din carne, ouă, miere și produse apicole, produse conservate, pește, etc. 

Se va permite accesul în piaţă/târg doar a persoanelor care poartă mască, asigurării distaţării fizice de minimum 2 metri între oricare două persoane, dar fără a depăși 50% din capacitatea maximă a pieței/târgului, asigurarea de dezinfectant avizat pe bază de alcool pentru dezinfectarea mâinilor celor ce intră în piaţă/târg”, transmite Prefectura Olt. 

Pe lângă reprezentanții Instituției prefectului, la cele două sedinţe, au participat şi reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică Olt, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Olt şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Olt, autotrităţi/instituţii ce vor intensifica acţiunile de verificare a respectării măsurilor de prevenire şi limitare a răspândirii virusului SARS-CoV-2 atât de către operatorii economici, de autorităţile administraţiei publice, cât şi de către clienţii hipermarketuri-le/supermarketuri-le ori de către utilizatorii pieţelor agroalimentare/târgurilor din judeţul Olt