Restricţii privind creşterea suinelor. Cine vrea să crească mai mult de cinci porci în ogradă trebuie să-şi înfiinţeze ferme şi să se autorizeze

Potrivit noii legislaţii ce a fost adoptată pe 18 martie, oltenii pot creşte în propriile gospodării cel mult cinci porci, cu o greutate de peste 30 de kilograme. Cine vrea să crească mai multe suine în ogradă trebuie să-şi înfiinţeze ferme şi să se autorizeze.

Potrivit DSVSA Olt, proprietarii de porcine atât din exploatațiile comerciale, cât și din gospodăriile populației, trebuie să respecte Ordinul Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 224/13.03.2019, publicat pe 18 martie în Monitorul Oficial nr. 210, prin care s-a stabilit dimensiunea tipurilor de exploatații de suine de la nivel naţional.

Astfel, au fost stabilite patru tipuri de exploataţii de creştere a suinelor, după cum urmează: fermă de suine de subzistenţă, adică exploataţie agricolă cu un efectiv de maximum cinci capete de porcine cu greutatea de peste 30 kg; fermă de suine mică, adică exploataţie agricolă cu un efectiv cuprins între 6 şi 20 de capete de porcine, cu greutatea de peste 30 kg; fermă de suine medie, exploataţie agricolă cu un efectiv cuprins între 21 şi 130 de capete de porcine, cu greutatea de peste 30 kg; fermă de suine mare, exploataţie agricolă cu un efectiv de peste 130 de capete de porcine cu greutatea de peste 30 kg.

Astfel, de la 18 martie, olteanul de rând, care nu este înregistrat la oficiul registrului comerţului, poate creşte în gospodărie cel mult cinci porci.

Potrivit legislaţiei, tipurile exploatațiilor de creștere a suinelor pe teritoriul ţării  sunt următoarele: exploataţie nonprofesională de suine - ferma de suine prevăzută la art. 1 lit. a), înregistrată în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor - S.N.I.I.A. şi deţinută de persoane fizice neînregistrate la oficiul registrului comerţului; exploataţie comercială de suine de tip A - ferma de suine prevăzută la art. 1 lit. b) şi c), deţinută de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice organizate în condiţiile legii, înregistrate şi autorizate de oficiul registrului comerţului, înregistrată în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor şi înregistrată sanitar-veterinar; exploataţie comercială de suine - ferma de suine prevăzută la art. 1 lit. d), deţinută de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice organizate în condiţiile legii, înregistrate şi autorizate de oficiul registrului comerţului, înregistrată în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor, care îndeplineşte prevederile normelor de biosecuritate şi este autorizată sanitar-veterinar.