S-a împlinit o lună de şcoală pentru elevii de profesională de la „Alexe Marin” Slatina. Povestea copiilor care se trezesc cu noaptea-n cap, ca să-nveţe o meserie

Mădălina, Mirela şi Ştefan s-au numărat printre elevii cei mai buni din clasa lor, în anii de gimnaziu, însă în urmă cu o lună au ales să meargă la un liceu tehnologic, unde să poată deprinde o meserie şi să se poată angaja cât mai repede, după absolvirea studiilor liceale. Până să ajungă acolo, ei se trezesc cu noaptea-n cap pentru a face naveta la Slatina.

Mădălina Văduva a terminat clasa a VIII-a la Liceul cu Program Sportiv din Slatina cu o medie ce i-ar fi permis să continue la această unitate de învăţământ sau la un liceu teoretic, însă prima opţiune a tinerei a fost clasa de automatizări de la Liceul Tehnologic „Alexe Marin” din Slatina. La o lună după această decizie, ea crede că a făcut alegerea potrivită pentru că „o să am şanse mult mai mari ca, atunci când o să termin liceul, să fac ceva”.

„Am vrut să vin la acest liceu pentru că are un profil de viitor, faţă de LPS care nu-mi oferea posibilităţi. M-am gândit că o să am şanse mult mai mari ca, atunci când o să termin liceul, să fac ceva. Deja ne-am acomodat cu profesorii, doamna dirigintă este excepţională, dar şi cu liceul şi cu colegii mai mari. Mă aşteptam să fie mai uşor, ce-i drept, este destul de greu pe partea de fizică, avem foarte multe ore, dar ne descurcăm. Este un profil unde ai ce învăţa. Absolvirea unui astfel de liceu ne dă mai multe posibilităţi şi putem face o facultate şi după aceea”, spune Mădălina.

Mirela Neacşu locuieşte în comuna Ipoteşti, lângă Slatina, şi a finalizat studiile gimnaziale la şcoala din localitate. Ca să meargă la liceu, Mirela se trezeşte de la ora 6.00, însă crede că efortul îi va fi răsplătit în viitor.

„Acest liceu mi s-a părut foarte interesant deoarece posibilităţile de după absolvire sunt foarte mari. Adică, cu calificările de aici te poţi angaja aproape oriunde şi asta a fost pe primul plan la mine. M-am gândit mult până să fac această alegere, a fost mai mult decizia mea. Mă aşteptam să fie mult mai greu la şcoală, te poţi descurca dacă stai să te gândeşti”,
spune tânăra.

Şi Ştefan Mielcioiu din Coloneşti trebuie să se trezească cu noaptea în cap să ajungă la cursuri, însă ceea ce învaţă zi de zi la şcoală îl face să continue.

„Facem şi practică, putem învăţa foarte multe lucruri legate de electrică, electronică şi ne putem angaja aproape oriunde. M-am gândit că este un liceu cu profile căutate pe piaţa muncii şi că voi putea să-mi găsesc un loc de muncă foarte repede, după ce terminăm. După prima lună, ne-am acomodat cu profesorii şi cu colegii”,
spune Ştefan.

Mădălina, Mirela şi Ştefan fac parte din cea mai bună generaţie a Liceului Tehnologic „Alexe Marin” din Slatina, crede directorul instituţiei de învăţământ, Marian Croitoru.

Acesta a mărturisit că este primul an, de la introducerea sistemului de repartizare computerizată la liceu, când toate locurile din clasa a IX-a sunt ocupate după prima etapă.

„Atât eu, cât şi colegii mei am rămas impresionaţi, după o lună de şcoală, de generaţia de elevi care a venit în clasa a IX-a în acest an şcolar, mai ales de cei de la şcoala profesională, care s-au adaptat foarte bine la programul şcolii. Anul acesta, este primul an în care Liceul Tehnologic «Alexe Marin» a realizat clasele de a IX-a de la prima repartizare. Avem două clase cu câte 28 de elevi, care sunt interesaţi şi motivaţi. Este pentru prima oară, din punctul meu de vedere, când se întâmplă aşa ceva”, mărturiseşte Marian Croitoru.