Social

2019-03-22, 11:36:58

S-au plătit primele ajutoare de deces cu noul cuantum, majorat la 5.163 de lei

Începând cu 15 martie, odată cu intrarea în vigoare a Legii bugetului asigurărilor sociale, ajutorul de deces s-a majorat cu 1.000 de lei în cazul decesului asiguratului, şi cu 500 de lei în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului. Prin urmare, ajutorul de înmormântare este de 5.163 de lei, respectiv 2.582 de lei. Cu noile valori au fost plătite, la nivelul judeţului Olt, deja 16 ajutoare de deces.

Potrivit legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2019, sprijinul financiar pentru înmormântare se măreşte cu peste 1.000 de lei în cazul ajutorului acordat pentru decesul asiguratului şi cu peste 500 de lei în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului.

Până la 15 martie, cuantumul ajutorului a fost de 4.162 de lei (decesul asiguratului) şi 2.081de lei (decesul unui membru de familie).

De la începutul anului, au fost plătite aproape 1.500 de ajutoare de deces. Dintre acestea, 16 au fost achitate de Casa de Pensii Olt cu noua majorare.

Ajutorul de deces se achită unei singure persoane care poate fi soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele sau orice altă persoană care poate dovedi cu acte că a suportat cheltuielile legate de înmormântare. Acesta se plăteşte în termen de trei zile lucătoare de la solicitare.

Actele necesare acordării ajutorului de deces sunt: cerere tip privind solicitarea ajutorului, certificat de deces - în original şi copie, acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de moştenitor, tutore, curator, acte din care să rezulte că s-au suportat cheltuielile ocazionate de deces.    Comentarii

Redacţia

2019-03-22 11:36:58

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...