Sacrificarea porcilor continuă la Rusăneşti tot cu scandal. Primarul: „Am speranţa că, în primăvară, vom putea creşte din nou porci. Ne-a promis ministrul că ne ajută să repopulăm”

Pentru a doua zi consecutiv, echipele DSVSA Olt continuă sacrificarea porcilor la Rusăneşti. Localnicii protestează în continuare, însă elanul lor s-a mai domolit, după ce în zonă au fost suplimentate forţele de ordine. Primarul din Rusăneşti, Alexandru Chirea, are speranţa că, în primăvară, oamenii din comună vor putea din nou să crească porci.

Sacrificarea porcilor continuă la Rusăneşti. Forţele de ordine au fost suplimentate vineri, 30 noiembrie, în localitatea olteană sute de jandarmi şi poliţişti asigurând protecţia medicilor care ucid porcii oamenilor, după ce laboratoarele de specialitate au confirmat trei focare de pestă porcină africană. 

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Olt, Iulian Mihai, a declarat că au fost chemaţi în sprijin şi jandarmi de la Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova.

„Avem în sprijin și efective de la Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova. Nu pot să vă dau un număr dar sunt efective suficiente. Până acum n-au fost incidente, situația este sub control. Sprijinim ANSVSA pentru a-și desfășura activitatea”, a declarat Iulian Mihai.

Pe 29 noiembrie, cei de la DSVSA Olt au reuşit să ucidă doar porcii primarului, 157 la număr.

Primarul din Rusăneşti, Alexandru Chirea, spune că oamenii sunt în continuare supăraţi.

„Echipele DSVSA Olt continuă sacrificarea porcilor la noi în comună. Tot cu scandal din partea oamenilor, dar se merge în continuare. Sunt peste o sută de jandarmi, poliţişti, mascaţi. Acum au făcut două străzi, vor sacrifica porci tot week-end-ul.  La mine au terminat, au sacrificat 157 de porci, îmi pare rău pentru că aveam rasă. Ordinul trebuie dus la îndeplinire”, a spus primarul.

Acesta are speranţa că în primăvară va putea creşte din nou porci.

„Probe nu au mai luat, nu mai sunt suspiciuni. Cei trei care au fost bolnavi au luat virusul de la câini, care au intrat în contact cu porcii cu pestă porcină. Prin contact direct s-a făcut infectarea, de atunci nu a mai fost nicio suspiciune. Ar trebui să nu fie probleme pe viitor. Am speranţa că, în primăvară, vom putea creşte din nou porci. Ne-a promis ministrul că ne ajută să repopulăm în primăvară, după ce trece focarul. Trei luni nu avem voie să creştem porci. După 45 de zile ne vor aduce santinele, să vadă dacă mai este microbul. Dacă nu sunt probleme, la trei luni, putem creşte iar porci. Sperăm ca în primăvară să cumpărăm purcei de rasă şi să mergem mai departe”, a adăugat primarul.

Echipele DSVSA Olt au încercat pe 27 noiembrie să intre în gospodăriile din Rusăneşti ca să omoare toţi porcii de pe raza localităţii. Localnicii s-au opus, protestul lor din stradă determinând echipele DSVSA Olt să facă cale întoarsă.

Specialiştii DSVSA Olt au mers şi pe 28 noiembrie, însă şi de această dată sătenii au fost vehemenţi.

Joi, 29 noiembrie, zeci de mascaţi şi jandarmi au fost mobilizaţi în zonă, iar echipele DSVSA Olt au început sacrificarea porcilor dimineaţă în zori.

Potrivit DSVSA Olt, la nivelul localităţii Rusăneşti au fost confirmate trei focare de pestă porcină africană. Alte 29 de probe au fost luate de la porcii din gospodăriile învecinate focarelor, însă toate au fost negative.