Sacrificarea porcilor în gospodăriile oltenilor nu este interzisă. Animalul trebuie să fie verificat de medicul veterinar înaintea sacrificării

La nivelul judeţului nu există niciun focar de pestă porcină, iar sacrificarea porcilor, în mod tradiţional, în gospodării nu este interzisă. Înainte de sacrificare, medicul veterinar trebuie să examineze porcul. Totodată, intră în sarcina proprietarului să efectueze examenul trichineloscopic, care costă puţin peste 11 lei.

DSVSA Olt nu interzice sacrificarea porcilor în mod tradiţional pentru consumul familial. Însă proprietarii au obligaţia să anunţe veterinarul că intenţionează să sacrifice porcul, medicul urmând să efectueze examenul clinic al animalului.

„Având în vedere ca judeţul Olt este indemn de pesta porcina africană, sacrificarea porcilor, în mod tradiţional, de către proprietari pentru consum familial nu este interzisă. Intră în obligaţia crescătorului de animale să informeze medicul veterinar de liberă practică pentru ca acesta să facă examenul clinic al animalului înainte de sacrificare şi pentru a fi înscris evenimentul, documentar (formular declarare eveniment-F3), în baza naţională de date”,
se arată într-un comunicat al DSVSA Olt.

Oltenii trebuie să efectueze examenul trichineloscopic, consumul de carne de porc neexaminată reprezentând risc pentru sănătatea consumatorilor prin îmbolnăvirea de trichineloză.

La examenul trichineloscopic, solicitantul trebuie să prezinte crotalia animalului şi cartea de identitate proprie. Taxa pentru examenul trichineloscopic în circumscripţiile sanitar veterinare este de 11,78 lei.

Pentru că există focare de pestă porcină africană în judeţele vecine, oltenii nu au voie să aducă carne de porc sau porci în Olt.