Şase fermieri olteni vor subvenţia la usturoi. Director DAJ Olt: „Au început să mărească suprafeţele cultivate”

Patru fermieri din Vădăstriţa, unul din Ghimpeţeni şi altul din Rusăneşti s-au înscris până acum în Programul pentru susţinerea cultivatorilor de usturoi.

Cei de la DAJ Olt au precizat că fermierii olteni îşi vor mări suprafeţele cultivate cu usturoi de la nivelul judeţului ca să poată încasa o subvenţie mai mare.

„Avem şase fermieri din judeţ înscrişi. Aceştia sunt din Vădăstriţa, Ghimpeţeni şi Rusăneşti. Sigur vor mai veni şi alţii, mai au teremn până pe 15 mai să se prezinte la noi cu cererile. Au început să mărească suprafeţele cultivate cu usturoi, ca să primească o subvenţie mai mare”,
a spus directorul adjunct al DAJ Olt, Ion Anuţa.

Schema de „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de usturoi” se desfășoară pe o perioadă de trei ani, respectiv 2019-2021, iar sprijinul financiar este de 3.000 de euro la hectarul cultivat cu usturoi și se calculează proporțional cu suprafața de pe care s-a obținut o cantitate minimă de 3.000 kg/ha. Bugetul pentru anul 2019 este de 2.000.000 euro (9.300.000 lei) și se aprobă anual.

Pentru a fi eligibili, beneficiarii trebuie să îndeplinească următoarele criterii cumulativ: să dețină o suprafață cultivată cu usturoi de minim 3.000 metri pătraţi, să obțină o producție de minim 3 kg usturoi/10 mp, să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu usturoi în anul de cerere şi să facă dovada producției realizate potrivit prevederilor lit. a) și b) prin documente justificative.

Valorificarea producției se face în perioada 1 iulie - 29 noiembrie, inclusiv, a anului de cerere. Documentele justificative, adică bonul fiscal, factura, fila, filele din carnetul de comercializare, care atestă comercializarea producției de usturoi valorificate în anul 2019, se depun la DAJ Olt până la data de 29 noiembrie, inclusiv.