Şase mii de gospodării au fost verificate de medicii veterinari. Nu au mai fost descoperiţi alţi porci bolnavi

Specialiştii DSVSA Olt au verificat, în această perioadă, aproximativ şase mii de gospodării din Osica de Sus şi din localităţile învecinate, încercând să identifice alţi porci afectaţi de pesta porcină africană.

După ce pe 23 decembrie a fost confirmată prezenţa virusului pestei porcine africane la două cadavre de porci domestici dintr-o gospodărie din satul Osica, comuna Osica de Sus, DSVSA Olt a luat o serie de măsuri pentru combaterea acestui focar.

Astfel, a fost efectuat recensământul tuturor exploataţiilor nonprofesionale din localităţile aflate în zonă de protecţie, adică cea din apropierea focarului, precum: Osica de Sus, cu Vlăduleni şi Ostrov, Osica de Jos şi Bobu, Şopârliţa şi Fondul de Vânătoare 35 Bercica, dar şi a celor din zona de supraveghere: Brâncoveni, cu Văleni, Mărgheni şi Ociogi, Dobrosloveni, Cezieni, cu Corlăteşti şi Bondrea, Dobrun, cu Roşienii Mari, Roşienii Mari, Ulmet şi Chilii, Pârşcoveni, cu Butoi şi Olari, Ipoteşti, Fălcoiu, cu Cioroiaşu şi Cioroiu, şi Osica de Sus, cu Peretu, Greci şi Tomeni.

Potrivit datelor furnizate de DSVSA Olt, până vineri, 28 decembrie, au fost verificate şase mii de gospodării. În urma examinării clinice a porcilor existenţi în exploataţii nu au mai fost identificate semne clinice de boală.

Nici gestionarii fondurilor de vânătoare din zonele afectate de focarul pestei porcine africane la mistreţi nu au raportat descoperirea altor cadavre sau mistreţi cu semne de boală.