Schimbare legislativă pentru implementarea Programului de suine din rase autohtone. Fermierii nu trebuie să se autorizeze la DSVSA Olt

Aproape patru sute de fermieri olteni au solicitat înscrierea în Programul pentru suine din rase autohtone. Fermierii vor avea de îndeplinit condiţii minime şi nu vor fi nevoiţi să se autorizeze la DSVSA Olt, după ce autorităţile centrale au simplificat procedura. Acţiunea de autorizare ar fi fost una greoie pentru micii fermieri, iar pe mulţi i-ar fi descurajat să acceseze acest nou Program guvernamental.

În urma discuţiilor ministrului Agriculturii şi reprezentanţilor ANSVSA a fost schimbată legislaţia privind micile ferme. Astfel, fermierii care vor să se înscrie în Programul pentru suine din rasele Mangaliţa şi Bazna nu trebuie să se autorizeze, ci doar să respecte câteva condiţii minime de igienă.

Consilierul ministrului, Florin Ciobanu, a precizat că a fost emis un nou ordin, prin care li se dă o şansă fermelor mici. 

„S-a ajuns la un acord prin care să se dea o şansă fermelor mici, care sunt reprezentate de persoane fizice. Nu se autorizează fermele care au un hectar de cereale, o vacă sau un porc. A fost emis un nou ordin care va intra în vigoare, în care sunt trecute câteva condiţii pentru persoana fizică, care este înregistrată la medicul veterinar. De exemplu: să aibă filtru, un spaţiu unde să-şi pună halatul, cizmele, sunt condiţii minime de igienă şi pentru siguranţa fermei. S-a găsit această soluţie pentru ca programul să funcţioneze, era foarte dificil să obligi persoana fizică să se autorizeze. Regulamentul ANSVSA spunea că aceşti fermieri trebuie să devină persoane fizice autorizate, aveau nevoie de aviz de la Sanepid, de la Mediu, era foarte complicat. Ar fi fost dificil să-i convingem să se autorizeze. I-ar fi descurajat pe mulţi să acceseze Programul. Şi atunci a apărut acest nou ordin, unde sunt doar câteva reguli ce vor fi comunicate crescătorului”, a spus Florin Ciobanu.