Şedinţă la Cotroceni pentru noi restricţii. Ce măsuri se discută pentru români

Klaus Iohannis a convocat astăzi la Palatul Cotroceni responsabilii în gestionarea pandemiei şi a anunţat clar că se pregătesc restricţii. Având în vedere că șeful statului a vorbit de restricţii rapide, o variantă este și starea de urgenţă. Sedința etse programată pentru ora 17.30. Aşadar suntem în pragul stării de urgenţă. Responsabilii care gestionează criza sanitară au fost convocaţi în această după amiază de preşedintele Klaus Iohannis într-o şedinţă. Şeful statului vrea măsuri mai dure şi mai clare pentru a opri valul patru care a dus sistemul medical în colaps.

Marţi, România a înregistrat record de îmbolnăviri de COVID-19, dar şi de decese la persoane infectate cu SARS-CoV-2. Potrivit lui Klaus Iohannis, pregătirea pentru valul 4 al pandemiei, pe fondul unei campanii de vaccinare anti-COVID care s-a mişcat "mult prea lent", a fost "deficitară", cauzele fiind multiple.

Klaus Iohannis a convocat azi de la ora 17.30 la discuţii toţi actorii guvernamentali implicaţi în gestionarea pandemiei. La ședință vor participa prim-ministrul Florin Cîțu, ministrul interimar al Sănătății, Attila-Zoltan Cseke, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, Directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol și Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România.

Ministrul interimar al Muncii, Raluca Turcan, a afirmat, marţi seară, că măsurile care vor fi implementate de către Guvern vor fi propuse de către specialişti şi s-a referit la impunerea certificatului verde în toate instituţiile publice, reducerea deplasărilor şi permiterea telemuncii, acolo unde acest lucru este posibil. Şi ministrul propus al Sănătăţii a declarat, în cadrul audierii din Parlament, că lucrul cel mai important este limitarea transmiterii virusului, prin măsuri care deşi nu sunt populare, sunt eficiente. Ioana Mihăilă s-a referit la limitarea şi interzicerea unor activităţi, în spaţii închise, pentru 30 de zile, limitarea numărului de participanţi şi asigurarea distanţării în spaţiile deschise.

Şeful statului a spus clar că se impun cât mai curând restricţii care să ducă la limitarea pandemiei, dată fiind transmiterea comunitară extinsă a tulpinii Delta care face ca cifrele să fie din ce în ce mai alarmante.

„Este alarmantă lipsa de acţiuni concrete din partea autorităţilor şi cifrele de astăzi confirmă, din păcate, că nu s-a făcut ceea ce ar fi trebuit până acum. Am decis să convoc mâine o şedinţă cu toţi responsabilii guvernamentali implicaţi în gestionarea pandemiei, pentru instituirea unor măsuri clare, restrictive, singurele care mai pot diminua în acest moment răspândirea infectărilor (...) În acelaşi timp, pentru a opri acest val pandemic foarte agresiv, sunt necesare măsuri urgente care să stopeze transmisia comunitară intensă şi este nevoie de ele acum. Fie că vorbim de Certificatul verde adoptat în regim de urgenţă de către Parlament sau de alte măsuri capabile să reducă pe termen scurt mobilitatea şi interacţiunea umană, nu trebuie să mai pierdem nicio clipă în a le asuma şi pune în aplicare, indiferent cât de nepopulare ar părea. Orice zi pierdută sau de ezitare poate avea efecte dramatice pentru noi toţi, ca societate”, a declarat, marţi seară, preşedintele.

Toţi responsabilii care gestionează criza sanitară sunt convocaţi de Klaus Iohannis într-o şedinţă în care vor decide acţiuni mai dure. În lipsa unui Guvern cu atribuţii depline, declararea stării de urgenţă de către preşedinte este măsura care poate impune noi restricţii. Certificatul verde, telemunca, reducerea deplasărilor şi a interacţiunii dintre oameni se află printre măsurile vizate.

Marţi, România a înregistrat cel mai dur bilanţ de la debutul pandemiei: 18.863 de noi cazuri de infectare cu coronavirus, 574 de decese şi 1.805 pacienţi cu COVID-19 la ATI.