Şeful Gărzii de Mediu Olt: „Slatina nu este un oraş poluat”

Comisarul şef al Gărzii de Mediu Olt, Gheorghe Neacşa, afirmă că municipiul Slatina nu este un oraş poluat, în ciuda numărului foarte mare de unităţi industriale de producţie.

Neacşa a declarat că în ceea ce priveşte aerul, măsurătorile arată că nu există depăşiri ale limitelor prevăzute de lege pentru a nu afecta sănătatea populaţiei.
Şeful Gărzii de Mediu Olt a admis că staţia de monitorizare a calităţii aerului, situată pe Dealul Grădişte, este prea departe de platforma industrială a Slatinei însă acest lucru nu înseamnă că măsurătorile nu sunt conforme. El a arătat că pentru a verifica, anul trecut, a solicitata Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) să amplaseze laboratorul mobil în cartierul Eugen Ionescu, pentru a compara înregistrările.

„Slatina nu este un oraş poluat. Au fost discuţii că această staţie de monitorizare este amplasată la o distanţă mai mare decât ar trebui faţă de zona industrială. Ceea ce este un lucru adevărat, nu neg acest lucru, dar ca să controlăm această staţie, anul acesta, am solicitat laboratorul mobil al Agenţiei şi l-am amplasat în cartierul Eugen Ionescu, în intervalul orar 20.00 - 24.00, să monitorizeze concomitent cu staţia de monitorizare de pe Dealul Grădişte, trei zile consecutiv. (…) Acest laborator care a fost în cartierul Eugen Ionescu a identificat nişte valori de 67 micrograme pe metrul cub, iar staţia de pe Grădişte, în acelaşi interval, a identificat nişte creşteri faţă de alte zile normale, nu o scădere. Pe Grădişte, valorile erau de undeva până în 40 de micrograme pe metrul cub”, a afirmat Gheorghe Neacşa.

Acesta a catalogat drept „poveşti” informaţiile potrivit cărora fabricile de pe platforma iniţială ar închide instalaţiile de filtrare, pe timpul nopţii.

„Sunt poveşti că atunci când se deplasează laboratorul mobil, agenţii economici ştiu şi îşi iau măsuri de precauţie. Dacă s-ar întâmpla acest lucru, atunci staţia de pe Dealul Grădişte trebuia să ne dea nişte valori mai scăzute. Majoritatea fabricilor au aplicat cele mai bune tehnici disponibile. Nu se pune problema că este un factor de poluare ridicat din partea acestor obiective industriale”,
a declarat Gheorghe Neacşa.

Potrivit informaţiilor remise de Garda de Mediu Olt, valorile determinate de staţia automată de monitorizare a calităţii aerului au scăzut cu 30% la indicatorii cu provenienţă preponderant industrială (dioxid de sulf şi monoxid de carbon) şi nu au mai fost înregistrate depăşiri ale valorilor limită la aceşti indicatori.