Selecţia pentru Scoţia a reunit 18 olteni, dornici să muncească în agricultura din străinătate

Persoanele care au trecut pragul selecţiei pentru cules fructe în Scoţia, desfăşurată la Slatina, au experienţa muncii în străinătate. Interesul nu a fost foarte mare, doar 18 persoane fiind prezente la selecţie, însă toate şi-au arătat dorinţa de a obţine un contract la cules de fructe în străinătate. Cei mai mulţi dintre cei prezenţi au mai lucrat în afară, având astfel experienţa dată de condiţiile de lucru în agricultura din străinătate.

Selecţia pentru cele 100 de locuri de muncă la cules de căpşune, zmeură şi mure în Scoţia, desfăşurată la Casa de Cultură a Tineretului din Slatina, nu a adus o participare numeroasă, doar 18 persoane fiind prezente. Cu toate astea, toţi cei prezenţi erau dornici să obţină contractul, care este pe o perioadă de trei luni, începând cu luna mai.

Chiar dacă angajatorul nu solicită cunoştinţe de limbă străină sau experienţă, mulţi din cei prezenţi la selecţie lucrează an de an în străinătate, ca sezonieri.

„De curând m-am întors din Anglia. Am lucrat la un abator, iar în două luni am câştigat 1.800 de lire, bani care mi-au rămas în mână. Am lucrat în multe ţări, Olanda, Belgia, Italia, dar cel mai bine a fost în construcţii, în Israel. Am 12 ani munciţi în ţară. Nu se poate spune că nu vreau să muncesc aici însă, în construcţii, iarna stai acasă, iar ca sa-ţi găseşti la o fabrică de lucru, n-ai cum fără să ai relaţii. Într-adevăr, condiţiile nu sunt uşoare în afară, nu am stat în barăci, însă am stat zece persoane într-o casă, o singură maşină de spălat, uşor nu este, dar merită. Vreau să plec în Scoţia, mi-e cam teamă de norma asta de patru, cinci lădiţe pe oră, dar dacă nu-mi convine, plec în Anglia”,
a precizat Ionuţ Corcău, un bărbat de 42 de ani, învăţat cu munca grea din străinătate.

Selecţia pentru Scoţia a adus interes nu doar pentru cei trecuţi de 40 de ani, ci şi pentru tineri, de asemenea cu multă experienţă în munca în străinătate.

„Am mai fost plecată la cules de afine în Spania, am mai lucrat în Anglia la o firmă de mezeluri, iar acum vreau să plec, împreună cu soţul şi cu soacra mea, în Scoţia. Nu am lucrat până acum în ţară, pentru că periodic obţinem astfel de contracte în afară. Suntem mulţumiţi de banii pe care-i câştigăm”, a mai spus o tânără de doar 20 de ani, din Potcoava.

Cei care vor pleca în Scoţia vor lucra în sere, iar salariul va fi în funcţie de cantitatea culească, ora ajungând la aproximativ 7,50 lire. Se asigură cazarea în caravane de patru-cinci persoane, pentru 42 de lire pe săptămână.

Potrivit calculelor prezentate de angajatorul din Scoţia, un lucrător poate câştiga într-un sezon de cules fructe undeva la 4.300 de lire, sumă destul de atractivă pentru persoanele din judeţul Olt aflate în căutarea unui loc de muncă.