Senatorul Renică Diaconescu despre „One health”: „Dacă exista acest concept în ţară, nu mai aveam atâtea epidemii”

Noul concept medical global „One health” cuprinde specialiştii din medicina umană, cea veterinară, ingineria de mediu, agricultură și industria alimentară. Acesta a pătruns şi în ţară, iar mai mulţi specialişti au vorbit la Slatina despre importanţa noului curent.

Prezent miercuri la Slatina, academicianul Nicolae Manolescu, președintele One Health România, a precizat că medicina veterinară are o cu totul altă perspectivă.

„Profesia de medic veterinar are o mare valoare, mai ales din perspectiva implementării conceptului «One health». Este o profesie extrem de dinamică şi valoroasă. Medicii veterinari trebuie să ajungă şi numeric, nu doar calitativ în postura de a face faţă unor provocări care de data aceasta vor ieşi din frontiera activităţii curente. Vor avea activităţi complementare. Numărul de specialişti trebuie să crească, ca să putem asigura aceste activităţi”,
a spus academicianul.

Senatorul Renică Diaconescu a precizat că dacă am fi avut acest concept în ţară, nu ar mai fi existat atât de multe epidemii.

„Eu am susţinut să punem pe picioare medicina veterinară. Acum este o nouă concepţie în lume a medicinei, «One health». Sunt membru al stafului acestei societăţi, care ţine de Academia medicală şi prin funcţia pe care o am trebuie să impulsionez ca această nouă abordare să intre şi în România. Fără o medicină integrată, umană, veterinară, mediu, lucrurile nu se vor împleti bine în ceea ce priveşte cazuistica bolilor din România. De pildă, dacă exista acest concept în ţară şi era bine structurat nu am fi avut atâtea epidemii, cum ar fi cea porcină, care a secerat multe animale. La fel şi gripa aviară”, a spus Renică Diaconescu.